Proces inedit în justiția din Bihor, pornit de un fost muncitor al Primăriei Hidişelu de Sus, care a cerut judecătorilor să-l oblige pe primarul comunei nu doar să-l reangajeze, ci şi să-i plătească despăgubiri de 15.000 lei pentru că l-a hărţuit moral la locul de muncă.

În ce a constat „bullying-ul”? Omul fusese buldoexcavatoristul Primăriei, dar cu normă parțială, așa că edilul i-a stabilit şi alte sarcini. L-a trimis să crape lemne de foc pentru centrala termică a Primăriei, să cureţe capela mortuară, să taie buruieni, ceea ce bărbatul a considerat a fi „sarcini înjositoare”, care i-au provocat „stări de stres și alterarea imaginii la nivelul comunității, prin încălcarea onoarei și demnității personale” de buldoexcavatorist calificat.

În final, însă, pentru că nici nu prea respecta programul de muncă, orgoliosul muncitor a fost concediat, decizie pe care toţi judecătorii care au analizat cazul au considerat-o întemeiată, respingându-i pretenţiile, ca nefondate.

Nu de alta, dar, după cum a decis instanţa, „prestarea unor munci, respectând fișa postului, nu poate fi de natură a-i afecta reputația și onoarea în comunitate”...


UPDATE: „Am fost şicanat continuu”

Fostul angajat al Primăriei Hidişelu de Sus care a reclamat faptul că a fost hărţuit la locul de muncă a făcut câteva precizări cu privire la procesul pe care l-a pierdut în favoarea administraţiei locale. „Am pierdut procesul pentru că nu am putut dovedi că am fost şicanat, jignit şi hărţuit. Totul, pentru că nu am vrut să îmi pun semnătura pe un document unde scria că buldoexcavatorul a consumat 1.000 litri de motorină, în condiţiile în care consumul real a fost sub 500 litri”, susţine omul.

După incidentul care a avut loc în 2019, primarul i-ar fi pus în vedere să îşi dea demisia, ceea ce a refuzat. „Din acel moment, am fost şicanat continuu, m-au trimis să curăţ de găinaţ podul Primăriei, să culeg gunoaie din şanţuri... La un moment dat m-au trimis chiar să sap un şanţ adânc, cu lopata, în condiţiile în care s-ar fi putut face cu excavatorul”, pretinte bărbatul.

Pentru că unele dintre dispoziţii le-a refuzat, în final, un an mai târziu, a fost sancţionat cu concedierea, decizie pe care a contestat-o fără succes în instanţă. „Am reclamat şi la ITM, dar nu s-a întâmplat nimic, iar în faţa judecătorilor nu am avut cum să dovedesc ce s-a întâmplat. Ei au venit cu acte, iar eu nu am avut cum să îi contrazic, pentru că nimeni din Primărie n-a vrut să-mi vină de martor. În primăria aceea e totalitarism şi cu toţii se tem de primar”, a mai spus fostul angajat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!