Copii şi adolescenţi, însoţiţi de prieteni, părinţi şi mentori, au sărbătorit sâmbătă, la Trade Center, trei ani de activitate a clubului gratuit de programare CoderDojo Oradea, prezentându-şi, în cadrul unei gale, proiectele şi realizările.

Evenimentul a fost organizat la împlinirea a trei ani de activitate a clubului CoderDojo în Oradea. Aici, peste 40 de copii cu vârste între 7 şi 17 ani învaţă, gratuit, cu ajutorul unor mentori voluntari, să dezvolte site-uri web, aplicaţii şi jocuri 3D, unii dintre ei concurând chiar în competiţii internaţionale de nişă.

Întâlnirile copiilor şi tinerilor pasionaţi de programare cu mentorii lor au loc în fiecare sâmbătă. La început, clubul s-a ţinut la Moszkva Cafe, apoi la Trade Center, iar acum întâlnirile au loc în Cetatea Oradea. Fiecare participant vine cu propriul laptop şi e îndrumat să creeze, în funcţie de vârstă, abilităţi şi înclinaţii, site-uri web, aplicaţii, programe, jocuri şi alte proiecte de tip software.

"Copiii cei mai mici, de la 7 la 10 ani, fac Scratch, un limbaj de programare dezvoltat de MIT pe înţelesul copiilor, chiar şi pe al celor care nu ştiu încă să scrie. Ei pot crea jocuri şi programe cu ajutorul acestuia. Cei mai mari fac Web Technologies, care înseamnă să scriem site-uri cu HTML, CSS şi Java Script. Ei fac site-uri despre hobby-urile lor sau imită alte site-uri", spune Rodica Ardelean, unul dintre mentorii din clubul CoderDojo.

Alţii lucrează în grupa Unity, un alt mediu de programare destinat jocurilor 3D. "Cei pasionaţi de jocuri pot trece în grupa aceasta, să descopere cum se creează jocuri. Ei îşi contruiesc un mediu 3D, personaje, acţiunea, scorul, meniurile. Pas cu pas încearcă să facă jocuri 3D", precizează Rodica Ardelean. De asemenea, la CoderDojo există şi grupe de robotică, unde se folosesc dispozitive hardware controlate prin calculator.

Parte din creaţiile copiilor şi adolescenţilor de la CoderDojo au fost prezentate, sâmbătă, chiar de ei în cadrul evenimentului desfăşurat la Trade Center. În aplauzele colegilor şi părinţilor, micii programatori au prezentat site-uri de baschet, portaluri dedicate prezentării unor jocuri video, jocuri propriu-zise, inclusiv 3D, precum şi un mini-proiector de imagine şi un robot-arm.

Deşi destul de emoţionaţi, tinerii au vorbit despre cât le place să înveţe programare la CoderDojo, lucru care, de altfel, s-a văzut în pasiunea cu care au vorbit despre munca lor, ce aduce, de multe ori, a distracţie. De altfel, pe podiumul evenimentului fusese lipit un sticker cu mesajul sugestiv "Have fun and keep coding!".

Tot la gala aniversară, Rodica Ardelean le-a prezentat părinţilor un scurt clip cu participarea unei echipe restrânse din Oradea la competiţia internaţională CoderDojo organizată anual la Dublin cu sprijinul unor giganţi precum Intel, Microsoft şi AOL.

CoderDojo este o comunitate globală, o reţea de cluburi de progamare pentru copii, total gratuite şi bazate pe mentori voluntari. Acţiunea a fost iniţiată în Irlanda în anul 2011 cu scopul de a oferi copiilor interesaţi contextul în care să poată învăţa programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului şcolar. Astăzi, peste 1200 de cluburi din peste 72 de tări împărtăşesc această viziune.