Europarlamentarul Eduard Hellvig, bihorean prin "adopţie" şi fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în primul Cabinet Ponta, din 7 mai până în 19 decembrie 2012, a scăpat definitiv de acuzaţiile de incompatiblitate care i se aduceau, pentru că ar fi fost în acelaşi timp şi ministru al Dezvoltării şi director al companiei orădene Sintezis.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, să admită contestaţia liberalului, privind raportul întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, conform căruia s-ar fi aflat în incompatiblitate cât timp a fost ministru al Dezvoltării, sentinţa fiind irevocabilă.

Potrivit Agerpres.ro, sentinţa prevede anularea raportului de evaluare nr. 50964/G/II din 9.11.2012 întocmit de Agenția Națională de Integritate şi este irevocabilă. De asemenea, Curtea Supremă a obligat ANI să retragă de pe site-ul propriu comunicatul de presă din data de 9 noiembrie 2012 și să publice hotărârea judecătorească de anulare a raportului de evaluare.

Pe 9 noiembrie 2012, ANI a decis că Eduard Hellvig, la acea vreme ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 7 mai - 31 octombrie, întrucât a exercitat simultan funcția de ministru și pe cea de director în cadrul SC Sintezis Birotica SRL. În plus, acesta era acuzat şi că a încasat salariu şi de la o bancă de celule stem în timp ce era ministru.

Încă de atunci, liberalul a susţinut public că acuzaţiile care i se aduceau erau nefondate, arătând că şi-a încheiat colaborarea cu Sintezis din 2005, iar salariul de la banca de celule stem era de fapt salariul soţiei.

De altfel, Hellvig a transmis ANI că nu deține funcția de director al acelei societăți și nici nu a exercitat această funcție în niciun moment pe parcursul ultimilor ani, însă Agenția susținea că, în punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii a comunicat faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă în cazul ministrului a fost operată la data de 31 octombrie 2012, în urmă cu o săptămână, arată Agerpres.

Hellvig a dat în judecată ANI solicitând anularea raportului de evaluare întocmit de inspectorii de integritate, a pierdut procesul la Curtea de Apel București, însă a avut câștig de cauză la ÎCCJ.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Eduard Hellvig va fi şeful SRI!

Eduard Hellvig, acuzat de incompatibilitate pentru că a fost directorul unei firme din Oradea

Hellvig nu mai e de 7 ani director la Sintezis: "ANI a intrat în campanie electorală"