Comuna Roşia va fi în sărbătoare duminică. Deodată cu zilele comunei, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii va organiza prima ediţie a Festivalului Viorii cu Goarnă Dorel Codoban.

În urma preselecţiilor pentru festivalul-concurs, pe scena din Roşia vor urca 14 tineri artişti din Bihor, toţi buni mânuitori al celebrului instrument. Inedit este că printre participanţi se numără şi o adolescentă de 15 ani, Adela Sime din Roşia, care a învăţat secretele acestui instrument chiar de la celebrul highidiş şi făuritor de viori cu goarnă, Dorel Codoban, acelaşi care dă numele festivalului.

Juriul concursului va fi format din membri ai Ansamblului Crişana. Leontin Ciucur, directorul ansamblului, a precizat că în prestaţia artiştilor se va ţine cont de acurateţea interpretării, de repertoriul ales şi de prezenţa scenică. "Sunt câţiva tineri foarte buni, nu va fi uşoară departajarea", a spus Ciucur. Între probele concursului, spectatorii îi vor putea vedea pe scenă pe artiştii Ansamblului Crişana.