Highighişul Dorel Codoban, unul dintre cei mai renumiţi făuritori de viori cu goarnă din Bihor, a murit pe 7 februarie, la vârsta de 67 de ani, din cauza unor probleme la inimă.

Artistul popular a încetat din viaţă acasă, în satul Lazuri de Roşia, înmormântarea urmând să aibă loc joi, 9 februarie tot în satul natal al acestuia.

Dorel Codoban a descoperit vioara la 11 ani, iar de atunci a exersat până a devenit un meşter şi un instrumentist renumit al viorii. De altfel, el este şi cel care a inventat vioara cu două goarne.

"A umblat la Cântarea României, a fost la festivaluri, în Iugoslavia şi Ungaria. De la un meşter sârb a copiat schiţa viorii cu goarnă, şi de atunci nu a fost nuntă-n sat de la care să nu lipsească, lipite una-ntr-alta, cetera şi trompeta lui", se arată într-un comunicat al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

Dorel Codoban era căutat pentru măiestria lui în a face viori cu goarnă, având comenzi şi din străinătate. "A fost zeci de ani unul dintre cei mai importanţi şi deosebiţi colaboratori ai Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii, meşteşugul lui şi talentul lui fiind apreciate pretutindeni. A colaborat cu televiziunea şi radioul naţional, a participat la sute de festivaluri folclorice, fiind pretutindeni un exponet şi un mesager de reală valoare al Bihorului", mai precizează în comunicatul CJCPCT Bihor.