Instalaţia va utiliza o tehnologie de recuperare a energiei termice prin care căldura rezultată din procesul de fabricare a cimentului este transformată în energie electrică, fără a folosi alţi combustibili, iar proiectul va fi finalizat în al doilea trimestru al anului 2012.

"Decizia de a investi în România în tehnologii verzi de ultimă generaţie face ca fabrica din Aleşd să fie prima din Europa de Est care va trece la următorul nivel de implementare a soluţiilor de energie alternativă", a declarat, într-un comunicat, Markus Wirth, directorul general al companiei controlate de grupul elveţian Holcim.

Holcim precizează că fabricile de ciment pe care le deţine sunt optimizate pentru a avea un consum redus de energie termică.

Valoarea totală a investiţiilor Holcim în România din 1997 şi până în prezent se ridică la peste 650 de milioane de euro, sumă care cuprinde şi achiziţiile derulate pentru a extinde prezenţa în România.

Bugetul alocat anul acesta pentru modernizarea fabricilor de la Câmpulung şi Aleşd, precum şi a staţiei de măcinare de la Turda se ridică la 20 de milioane de euro.