Asociaţia Tikvah, împreună cu Primăria Oradea, Comunitatea Evreiască din Oradea şi Centrul Comunitar Evreiesc, marchează, pe 27 ianuarie, de la ora 18, la Sinagoga Ortodoxă din strada Primăriei - aflată în reabilitare - Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

În cadrul evenimentului, participanţii vor putea vedea o expoziţie ce va cuprinde mai multe fotografii şi amintiri păstrate într-un "oracol" de orădeanca Hedy Bohm, fostă Klein, o supravieţuitoare a Auschwitz-ului acum în vârstă de 85 de ani, care locuieşte în Canada.

"Hedy a fost elevă la Liceul Ortodox Evreiesc din Oradea şi avea un caiet din acesta de amintiri, un oracol, în care au scris şi au pus fotografii colegii ei. Pe baza acestuia, am realizat o expoziţie, ba mai mult am încercat să aflăm ce s-a întâmplat cu colegii acesteia", a declarat Emilia Teszler, preşedinta Tikvah, ea însăşi fiica unei supravieţuitoare a Auschwitz-ului, miercuri, într-o conferinţă de presă, ţinută la Primărie, alături de viceprimarul Mircea Mălan.

Hedy şi-a pierdut părinţii la Auschwitz şi s-a întors singură în Oradea, unde s-a căsătorit şi apoi a emigrat în Canada.

Expoziţia va fi una itinerantă, căci va fi prezentată în circa 20 de şcoli din Oradea şi din judeţ. "Trebuie să înţelegem ce împact a avut Holocaustul asupra unor familii, comunităţi, oameni şi cum s-a ajuns la această tragedie. Suferinţa este aceeaşi, indiferent dacă vorbim de evrei, ucrainieni, victimele comunismului sau alte naţiuni. De aici trebuie să învăţăm şi să nu permitem să se repete această tragedie", a spus Emilia Teszler.

În cadrul evenimentului din 27 ianuarie participanţii vor putea asista şi la câteva momente pregătite de elevi ai colegiilor naţionale "Mihai Eminescu" şi "Emanuil Gojdu" şi liceul "Ady Endre". De altfel, potrivit Emiliei Teszler, liceenii de la "Gojdu" s-au înregistrat punându-i întrebări lui Hedy Bohm, iar aceasta le-a răspuns tot prin înregistrări video, care vor putea fi urmărite pe 27 ianuarie. De altfel, organizatorii vor încerca şi o legătură video în direct cu supravieţuitoarea orădeancă.

La eveniment va lua parte şi ambasadorul Canadei la Bucureşti, Joanne Lemay. De altfel, proiectul iniţiat de Asociaţia Tikvah este co-finanţat de Ambasada Canadei şi de International Holocaust Remembrance Alliance.