Actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele a adus, marți seara, one man show-ul "Sunt un orb" la Muzeul Ţării Crişurilor. Publicul a putut admira şi o expoziţie de caricaturi şi schiţe semnate de artist, care va rămâne deschisă vreme de o lună. 

Poezii din tinereţe

Spectacolul "Sunt un orb" a început după ora 19, în sala de conferinţe a MŢC, unde peste 100 de persoane, printre care şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, s-au adunat pentru a-l vedea pe renumitul actor.

Conceput sub forma unui monolog, spectacolul a fost presărat cu glume şi poezii.

Una dintre poezii a fost "Încă iubesc și încă-ți scriu", de Fabian Anton.

"Erai un crin de zahăr tos, / eram motan morocănos / şi te-ai ivit în lumea mea / cu trupul zvelt, cu-aromă grea / În jurul nostru panglicari / vrăjeau puştoaice şi canari / şi burgul tot se afunda / în jazz şi boabe de cafea", a recitat artistul.

Horațiu Mălăele le-a amintit celor prezenți și de un poem sfâșietor, "Rugă pentru părinţi", de Adrian Păunescu.

One man show-ul "Sunt un orb" a cuprins, însă, și momente vesele. De altfel, în final invitatul special i-a sfătuit pe cei din public: "Să râdeţi ha-ha-ha şi hi-hi-hi pentru că râsul este oglinda sufletului, să vă jucaţi he-he, pentru că e secretul tinereţii, să citiţi pentru că lectura oferă înţelepciune, să fiţi buni, calmi şi să iubiţi şi să iubiţi".

Caricaturi la muzeu

Pe scenă au urcat apoi, alături de actor, şi Adina Renţea, curatorul expoziţiei de caricaturi şi schiţe a artistului, şi directorul MŢC, istoricul Gabriel Moisa, cel din urmă mulţumindu-i artistului pentru prezenţă.  

"Horaţiu Mălăele mânuieşte cu aceeaşi uşurinţă şi expresivitate creionul, pensula şi cuvintele. Lucrările aduse aici, la Muzeul Ţării Crişurilor, sunt caricaturi, dar şi schiţe care abordează eterna fascinaţie pentru corpul feminin. Este o legătură între creaţia divină şi creaţia artistului", a spus Renţea, care ocupă și funcția de preşedintă a Asociaţiei Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase din Bucureşti.

Expoziţia formată din zeci de lucrări semnate de artist va rămâne deschisă vizitatorilor în sala de conferinţe a MŢC timp de o lună, până în 6 octombrie.

Autograf pentru episcop

În sala MȚC a fost amenajat şi un stand de unde spectatorii au putut cumpăra trei volume scrise de cunoscutul artist român. Este vorba despre cărţile "Tehomir" (o poveste inspirată de copilăria lui Mălăele în satul care dă şi numele volumului), "O poveste cam ciudată şi alte două povestiri" (trei întâmplări cu tâlc, alegorice) şi "Poezii şi vorbe-n vânt" (un volum plin de ilustraţii şi satiră). 

Horațiu Mălăele a dat şi autografe, iar primul fan care a cerut unul a fost chiar Preasfinţitul Virgil Bercea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!