Horea Vuşcan, preşedintele Mişcării Verzilor Bihor, a susţinut luni o conferinţă de presă împreună cu peste 20 de preşedinţi de asociaţii din zona Ioşia care primesc energie termică obţinută pe bază de apă geotermală furnizată de Transgex, cerând neadoptarea planului de acţiuni care ar transforma Eletrocentrale în operatorul unic de termoficare al oraşului.

Interpretări diferite

"Ideile susţinute în proiectul Primăriei sunt acelea de eficientizare a serviciilor furnizate de CET, introducerea unui preţ unitar al gigacaloriei şi existenţa unui singur furnizor la nivel de oraş. Niciunul dintre argumentele care stau la baza acestor idei nu stă în picioare", a declarat Horea Vuşcan.

Acesta a citat din Legea nr. 325/2006, referitoare la serviciile publice de alimentare cu energie termică, citată şi de municipalitate în planul de măsuri. "Primăria a interpretat aliniatul 2 al articolului 17 din lege în sensul că este obligatorie instituirea unui singur operator licenţiat de energie termică. Interpretarea este una eronată deoarece legea spune că se poate elibera o singură licenţă atât pentru producţie cât şi pentru distribuţie, nu o singură licenţă la nivel de oraş", a mai spus liderul local al Mişcării Verzilor.

În ceea ce priveşte preţul unitar al gigacaloriei, Vuşcan a interpretat un alt pasaj din aceeaşi lege. "Legea 325 spune că preţul trebuie să fie acelaşi, în condiţii similare de furnizare. Asta înseamnă că firmele pe apă geotermală trebuie să practice acelaşi preţ, iar CET-ul acelaşi preţ pentru toţi clienţii", a afirmat Horea Vuşcan.

Acesta a mai susţinut că ceea ce intenţionează Primăria este introducerea unui monopol pe piaţa locală, în timp ce legea încurajează asigurarea unei pieţe libere şi restrângerea ariilor de monopol. Vuşcan a adăugat că şi în cazul în care s-ar introduce un furnizor unic de termoficare, acesta ar trebui stabilit prin licitaţie publică.

"Nu vrem scumpire"

Cei peste 20 de preşedinţi de asociaţii de proprietari din zona Ioşia care se încălzesc pe apă geotermală de la Transgex, din 2005, sunt nemulţumiţi că prin adoptarea planului de măsuri al Primăriei ei ar trebui să plătească o gigacalorie de 200 de lei şi nu de 103 lei, preţ la care erau taxaţi până acum.

"Noi am rămas dezamăgiţi de această iniţiativă a Primăriei. La alegeri s-a trâmbiţat că ne va fi bine, dar văd că nu se vrea acest lucru. Înainte noi plăteam frigul din apartamente, dar de când suntem la Transgex nu am avut probleme. Noi vrem să rămânem la această firmă", a declarat Leontin Mateaş, preşedintele asociaţiei de proprietari Salcâmul 17 şi Cazaban 210.

Preşedinţii de asociaţii au declarat că, pe perioada iernii, la un apartament de două camere căldura pe apă geotermală costă puţin peste 100 de lei, totalul întreţinerii ridicându-se la aproximativ 250 de lei.

Şefii de asociaţii sunt revoltaţi şi de faptul că nu au fost anunţaţi de acest plan de măsuri. "Am aflat din presă, nu a venit nimeni să vorbească în cartiere", a spus unul dintre ei.

Preşedinţii de asociaţii prezenţi la conferinţa de presă au anunţat că, împreună cu Horea Vuşcan, vor merge miercuri, la dezbaterea publică organizată de Primărie pe această temă şi vor cere găsirea unei soluţii prin care preţul gigacaloriei să rămână acelaşi pe care îl plătesc acum. "Dacă nu vor reuşi nimic la dezbatere vom aduna semnături împotriva acestui plan şi, dacă nici aşa nu se va schima nimic, vom acţiona Primăria în instanţă", a spus Horea Vuşcan.

În Oradea sunt 44 de asociaţii (aproximativ 8.000 de familii) care se încălzesc pe apă geotermală furnizată de Transgex.