Fostul candidat la preşedinţie Remus Cernea, liderul Mişcării Verzilor din România, a susţinut miercuri la Oradea o conferinţă de presă, prima ţinută în afara Bucureştiului. Cernea a prezentat noua formaţiune pe care a înfiinţat-o după ce şi-a dat demisia din Partidul Verde şi pe care a lansat-o pe 3 octombrie în Bucureşti.

"Vom încerca să constituim o alternativă democratică la actuala clasă politică, ţinând cont şi de actuala criză economică, când creşte riscul alunecării spre populism", a declarat Cernea.

Obiectivul principal al Mişcării Verzilor este să intre în Parlament la alegerile din 2012, iar în acest sens Cernea mizează pe cei care sunt tineri, dar "nu neapărat din punct de vedere biologic".

Conferinţa de presă a lui Cernea a fost organizată de Horea Vuşcan, liderul municipal al Partidului Verde, ocazie cu care acesta şi-a şi anunţat demisia din partid, scrisă, dar încă nedepusă. "Vreau să particip la crearea unui nou partid, pentru că credem într-un stat minimal, în protecţia mediului, în egalitatea din punct de vedere al genului şi al religiei. Odată ce Partidul Verde s-a îndepărtat de ceea ce noi considerăm normal, ne-am retras", a spus Vuşcan, vorbind şi în numele altor membri pe care Partidul Verde i-a avut în Oradea, precum Amalia Buie sau Raul Derecichei.

Până la jumătatea lunii februarie, Mişcarea Verzilor şi-a propus să strângă 25.000 de semnături, necesare pentru înfiinţarea ca partid. Potrivit lui Cernea, din acestea cel puţin 700 vor fi în Bihor. Până acum, bihorenii pe care se bazează Vuşcan, în calitate de preşedinte interimar al Mişcării Verzilor Oradea, sunt în număr de 40. "Dar sunt oameni de calitate", a ţinut să precizeze Vuşcan.

La câteva ore după ce Vuşcan anunţa că şi-a scris demisia, Partidul Verde filiala Bihor a remis presei un comunicat, scris într-o limbă română aproximativă, prin care informa că Biroul Permanent Judeţean a decis, în unanimitate de voturi, "excluderea din partid şi din funcţia de preşedinte interimar al municipiului Oradea" a lui Vuşcan. Motivele sunt "de conduită etică şi morală, nerespectând în mod repetat linia, platforma şi statutul partidului".

Mai precis, Horea Vuşcan e acuzat că a dat declaraţii fără să se consulte cu colegii din conducerea filialei judeţene a partidului, doar de dragul propriei imagini. "BPJ consideră că prin reacţiile sale, Vuşcan Horea se dovedeşte o persoană care nu poate face echipă, fiind preocupat prea mult de imaginea sa", se mai arată în comunicatul semnat de preşedinta judeţeană, Mihaela Bodonea.