Unul dintre liderii Partidului Mişcarea Populară Bihor, Horea Vuşcan, a acuzat, luni, Primăria Oradea că ar cere, în mod abuziv, orădenilor să doneze terenuri pentru drumuri publice în schimbul obţinerii autorizaţiei de construcţie.

Câştig în instanţă

"Există o suspiciune foarte bine fondată că în Oradea, în ultimii patru ani, au fost escrocate 350 de persoane de aproximativ 6 milioane de euro", a susţinut Vuşcan, referindu-se la faptul că, înainte de a emite o autorizaţie de construcţie în zonele aflate în plină dezvoltare din suburbiile oraşului, Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului (CMUAT) le cere proprietarilor să "cedeze" o parte din teren pentru drumurile publice de acces aferente construcţiei.

Vuşcan a susţinut că municipalitatea ar trebui să exproprieze proprietarii şi nu să-i oblige pe acestea la a face donaţii. "În ultimii patru ani au fost donaţi astfel către Primăria Oradea peste 66.000 de metri pătraţi de către cetăţenii care au vrut să dezvolte hale, firme, case", a spus PMP-istul.

În conferinţa de presă de luni, Vuşcan şi-a argumentat spusele cu un caz personal. Aceasta a afirmat că, în 2008, a cerut o autorizaţie pentru construirea unei hale de birouri pe Calea Sântandreiului, însă reprezentanţii CMUAT i-ar fi cerut în schimb cedarea a 175 de metri pătraţi din teren. "O astfel de măsură deranjează fiecare antreprenor şi blochează dezvoltarea oraşului. Este o măsură abuzivă", a mai afirmat politicianul.

Cert este că, în 2013, Judecătoria Oradea a emis o sentinţă prin care a obligat Primăria Oradea la plata a peste 8.300 de euro în această speţă. "Hotărârea a rămas definitivă şi de atunci execut Primăria de aceşti bani. Vinovaţii de aceste nereguli trebuie să fie traşi la răspundere", a spus acesta.

Primăria: Donaţiile sunt legale

În cazul lui Vuşcan, însă, nu a fost vorba despre asigurarea unei căi de acces spre zona în care acesta dorea să construiască, ci despre extinderea şoselei de centură a oraşului. După cum se ştie, mai mulţi proprietari de terenuri afectaţi de extinderea centurii au fost lămuriţi de reprezentanţi ai Primăriei să cedeze anumite suprafeţe de teren, cu promisiunea că ulterior vor fi efectuate formalităţile de expropriere.

Totuşi, Horea Vuşcan i-a îndemnat şi pe alţi orădeni care au donat terenuri Primăriei să acţioneze municipalitatea în instanţă. "Pot să-şi anuleze actele de donaţii pentru că acestea au fost viciate de avizul CMUAT prin care li se impune această donaţie", a afirmat PMP-istul.

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Primăriei Oradea au susţinut că municipalitatea nu obligă orădenii să facă acte de donaţii. Donaţiile s-ar face în zonele de periferii, unde oraşul este în proces de dezvoltare şi unde nu există drumuri de acces. Potrivit legislaţiei naţionale, pentru obţinerea unei autorizaţii de construcţie pentru un teren, acesta trebuie să aibă acces la un drum public.

"Municipalitatea le face cunoscut persoanelor care vor să construiască în astfel de zone că nu o pot face fără a avea căi de acces, care să şi respecte Planul Urbanistic General aprobat în 2001", a precizat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Or, Primăria nu poate să construiască drumuri de acces şi să tragă reţele de utilităţi pe proprietăţi private. Astfel, soluţia propusă de PMO este cedarea unei părţi din terenul proprietarilor pentru amenajarea acestor căi de acces.