Horea Vuşcan, liderul Mişcării Verzilor Democrat Agrarieni (MDVA) din Bihor, a prezentat marţi, în maniera sa personală, o serie de strategii ipotetice pe care le va aplica dacă va ajunge anul viitor pe o funcţie de consilier local sau chiar în fotoliul de primar.

Vrea la Primărie

"Noi ne dorim să avem oameni în Consiliul Local, în Consiliul Judeţean, în Parlament pentru că doar aşa putem avea acces la felul în care se fură banii", a spus Vuşcan, folosind o exprimare nefericită, căci ceea ce voia să sublinieze a fost faptul că odată ajunşi acolo membrii MDVA vor dezvălui corupţia din administraţie.

Mai mult, acesta a declarat că, în cazul în care MDVA nu încheie o alianţă la nivel central cu PSD, cele două partide politice fiind actualmente în negocieri, va candida la funcţia de primar.

"Domnul Bolojan are un singur handicap faţă de mine. Eu am bani. A avea bani te face mai puţin coruptibil", a afirmat Vuşcan, sugerând totuşi că nici Bolojan nu ar sta acum prost la capitolul avere: "Ce-i drept, un mandat de primar se concretizează în mulţi bani".

Întrebat de ce va accepta alianţa politică de la nivel central şi nu va candida oricum la Primărie, Vuşcan a declarat că din poziţia unei înţelegeri cu PSD "vom putea face mai multe".

Totuşi, întrebat ce va face în cazul în care PSD, ca parte a USL, îl va sprijini pe Bolojan şi nu va lua poziţie împotriva monopolului CET şi a creşterii preţului gigacaloriei pentru Ioşia, Vuşcan a bravat: "Decât să pierd oamenii, mai bine pierd alianţa şi mă duc independent".

În ultima conferinţă a anului, Vuşcan s-a lansat şi în socoteli legate de câţi votanţi pierde Ilie Bolojan din Ioşia, Ecaterina Teodoroiu, printre iubitorii de câini şi alţii. "Dacă va continua atât de arogant faţă de problemele oamenilor, nu-l văd bine (la alegeri, n.r.)", a spus liderul MDVA Bihor.

De remarcat că, în 2008, Vuşcan a eşuat în încercarea de a obţine un loc de consilier local. El a candidat atunci independent şi a primit doar 500 de voturi.

Banii: în politică avantaj, la proces dezavantaj

Dacă acum se laudă că are suficienţi bani ca să fie incoruptibil, în urmă cu trei ani, când Curtea de Apel Braşov l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi la plata a 200.000 de euro daune morale (sumă redusă de la 400.000 de euro dată de Judecătoria Oradea) pentru ucidere din culpă, în urma accidentului rutier în care a fost implicat în 2006, rezultat cu moartea a trei persoane, Horea Vuşcan declara că suma este prea mare.

"E clar că eu nu am banii ăştia, aşa că ar plăti părinţii mei. Eu pot să dau o sumă rezonabilă, nicidecum cât mi se cere, dar oricum nu voi da niciun ban, pentru că există situaţii similare, iar sentinţa este cu totul alta", spunea la acea vreme Vuşcan.

Vuşcan se plângea atunci că faptul că provine dintr-o familie cu avere a reprezentat un dezavantaj referitor la accidentul pe care l-a provocat. Vuşcan spunea atunci că este convins că, dacă nu era fiul directorului Interoil, acest caz nu se mediatiza excesiv şi că vina sa este "că m-am născut într-o familie înstărită".

Cu toate acestea, nici daunele stabilite de instanţă nu au fost plătite atunci. Între Vuşcan şi familiile celor trei victime a avut loc un nou proces, fiiindcă afaceristul a intentat o contestaţie la executare, care în final i-a fost respinsă.

Solicitat de BIHOREANUL să explice aceste contradicţii şi inconsecvenţe, tânărul politician a susţinut că habar nu are de acel proces şi că din 2008, de la decizia Curţii de Apel Braşov, el îşi plăteşte despăgubirile, dar eşalonat. "Nu ştiu despre ce proces e vorba. Eu de atunci, din 2008, plătesc o sumă lunară. Nu am terminat încă achitarea daunelor", a declarat preşedintele MDVA Bihor.