Horea Vuşcan, liderul Mişcării Verzilor Democrat Agrarieni Bihor, a trimis miercuri o scrisoare deschisă Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, cerându-i episcopului Bocskei Laszlo să găzduiască gratuit în Palatul Baroc exponatele Muzeului Ţării Crişurilor pentru încă şase luni.

Scrisoarea deschisă a lui Vuşcan vine la câteva zile după ce consilierii judeţeni nu au adoptat hotărârea privind prelungirea contractului de închiriere a unui spaţiu din Palatul Baroc pentru depozitarea obiectelor Muzeului şi creşterea chiriei de la 6.100 de euro lunar la aproape 15.000 de euro lunar.

Horea Vuşcan îşi începe scrisoarea explicând situaţia în care se află Muzeul Ţării Crişurilor, care nu se poate muta încă în noua locaţie. "Ţinând cont de această situaţie delicată (...), facem un apel la dumneavoastră pentru soluţionarea acestei probleme pe cale amiabilă. Biserica ar trebui să fie cea mai îndreptăţită instituţie care ar putea să ofere lecţii de morală şi de conduită ireproşabilă", scrie Vuşcan.

Preşedintele Mişcării Verzilor le cere reprezentanţilor Episcopiei să dea un "exemplu de conduită". "Vă rugăm cu respect şi faţă de cetăţenii Bihorului să acordaţi "un act de clemenţă financiară" faţă de Consiliul Judeţean Bihor care să se materializeze în găzduirea benevolă şi gratuită a Muzeului Ţării Crişurilor în clădirea dumneavoastră pentru încă şase luni de zile", se mai arată în scrisoare.

"În urma acestui "act de clemenţă financiară" venit din partea dumneavoastră s-ar putea "dezgheţa anumite inimi împietrite" din cadrul conducerii Consiliului Judeţean Bihor şi a firmei Selina", mai subliniează Vuşcan, adăugând că "într-o lume în care banul dictează, Biserica ar trebui să ne amintească că avem şi valori pe care nu le putem echivala în bani".

Vinerea trecută, proiectul de hotărâre care prevedea încheierea unui nou contract de locaţiune cu Episcopia Romano-Catolică de Oradea pentru depozitarea, pentru 15.000 de euro pe lună, a exponatelor Muzeului Ţării Crişurilor nu a fost adoptată în Consiliul Judeţean, primind doar 23 de voturi pentru, în condiţiile în care, fiind o problemă de patrimoniu, erau necesare 24 de voturi.

Consilierii au votat în schimb înfiinţarea unei comsii de negociere cu Episcopia Romano-Catolică pentru obţinerea unui nivel mai mic al chiriei.