Scandalul gigacaloriei continuă în Oradea. Preşedintele Mişcării Verzilor, Horea Vuşcan, susţine că Hotărârea de Consiliu Local prin care s-a decis scumpirea gigacaloriei în Oradea este plină de ilegalităţi, motiv pentru care a făcut o solicitare de şase pagini Prefectului prin care îi cere să o respingă. Solicitării i-a fost ataşată şi o listă cu 4.000 de semnături ale locuitorilor din Ioşia.

"Primăria a minţit mereu cu privire la problema încălzirii. S-a spus că nu există finanţare a Uniunii Europene decât pentru proiecte pe gaz. Lucru fals, pentru că mai mult de jumătate dintre localităţile din România se încălzesc cu cărbune. A mai spus că UE impune acelaşi operator, un alt lucru neadevărat. Cât despre preţuri, acestea trebuie să fie aceleaşi pentru Oradea, dar doar dacă există condiţii identice de furnizare", a spus, într-o conferinţă de presă susţinută joi, Horea Vuşcan.

Liderul Mişcării Verzilor afirmă că toate aceste constatări au fost trecute într-o solicitare transmisă prefectului Gavrilă Ghilea, prin care i se cere să considere ilegală hotărârea aleşilor orădenilor. Mai mult, Vuşcan spune că a angajat un avocat care va contesta în instanţă actul, dacă Prefectura nu îl va respinge.

Alternative

Alături de Horea Vuşcan la conferinţă au mai fost prezenţi şefii unor asociaţii de proprietari din Ioşia şi reprezentantul unei firme care se ocupă cu comercializarea de pompe de căldură, Dacian Lontiş. Vuşcan a spus că există alternative mult mai ieftine pentru încălzirea locuinţelor decât CET-ul. "Primăria putea să acorde subvenţii pentru asociaţiile de proprietari, ca acestea să se încălzească individual pe centrale termice pe peleţi, la un cost de 130-150 de lei pe gigacalorie, pe gaz la 140-160 de lei sau pe pompe de căldură la 90 de lei gigacaloria. Din cele 77 de milioane de euro cât va costa modernizarea CET-ului, s-ar fi putut încălzi 2.500 de blocuri din Oradea, dacă acestea ar fi fost dotate cu pompe geotermale", a spus Vuşcan.

Dacian Lontiş a făcut o prezentare a centralei cu încălzire pe pompe de căldură, afirmând că instalaţia ar costa între 25 şi 30 de mii de euro pe o scară, adică 1.500 de euro pe apartament. "Există posibilitatea ca şi o singură familie dintr-un bloc să îşi instaleze o astfel de pompă, la un preţ de 3.000 de euro", a afirmat Lontiş.

Acesta a mai spus că firma sa a montat în România 150 de pompe de căldură, iar în Oradea poartă discuţii cu asociaţii de proprietari din Velenţa pentru a implementa sistemul, existând deja mai multe case care se încălzesc prin această metodă.

Legea totuşi impune

După cum se ştie, Consiliul Local a hotărât pe 29 septembrie majorarea preţului gigacaloriei pentru populaţie de la 193 lei la 235 lei. Scumpirea de 22% se datorează anulării de către Guvern a subvenţiilor de la bugetul central, iar conform estimărilor municipalităţii, costul termoficării unei garsoniere pe o lună de iarnă va sări de la 175 lei la 214 lei, al unui apartament cu 2 camere de la 262 lei la 320 lei, iar pentru un apartament cu 3 şi 4 camere vor ajunge la 414, respectiv 577 lei.

În ciuda spuselor lui Vuşcan, Legea 325 din 2006 impune, totuşi, un transportator şi distribuitor unic al energiei termice din municipiu. Acesta este motivul pentru care, în aceeaşi şedinţă, CL a hotărât şi încetarea contractului de asociere în participaţiune cu firma Transgex şi preluarea activităţii de distribuţie a energiei termice prin Punctele Termice 512, 513 şi 514 din Ioşia Nord de către Electrocentrale.

Potrivit aceleiaşi legi, CL va introduce preţul unic al gigacaloriei la nivel de unitate administrativ-teritorială. Hotărârea de Consiliu Local prevede că locuitorii din Ioşia, deserviţi în prezent de Transgex, vor plăti de la predarea serviciului către CET 193,5 lei pe gigacalorie. Tariful va fi aliniat din martie 2012 la cel practicat de Electrocentrale în restul oraşului, de 235 lei pe gigacalorie.