Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, liderul local al Mişcării Verzilor Horea Vuşcan a caracterizat Electrocentrale Oradea ca fiind un "băiat deştept" al pieţei energiei termice. Asta pentru că, potrivit lui Vuşcan, mii de orădeni care locuiesc în Nufărul şi se încălzesc pe baza gigacaloriei obţinute din apa geotermală plătesc preţul încălzirii obişnuite de la Electrocentrale.

"În cartierul Nufărul sunt şapte puncte termice, 839, 840, 844, 845, 863, 878 şi 883, unde CET-ul cumpără cu 66 de lei gigacaloria şi o vinde cu 190 de lei. Situaţii similare sunt pe Calea Aradului cu punctele termice 911 şi 913, zona din jurul Hotelului Dacia, a Parcului Brătianu, Calea Clujului - zona Romeur, şi zona Rogerius - Spitalul Municipal, care funcţionează pe apă geotermală", a declarat Vuşcan.

Liderul verde a spus că a luat legătura cu aceşti orădeni şi urmează să se întâlnească cu ei, pentru a continua "bătălia" cu Electrocentrale şi dincolo de zona Ioşia. De altfel, în urmă cu trei săptămâni, Vuşcan a adunat mai mulţi orădeni care locuiesc în Ioşia şi împreună au depus la Primărie o solicitare de a nu-i transforma pe aceşti cetăţeni din clienţi Transgex, firma care exploatează apa geotermală din Oradea, în ai Electrocentrale Oradea, Transgex urmând să vândă gigacaloria din apă către CET.

"CET-ul nu oferă nimic în plus pentru orădenii care se încălzesc cu gigacalorie din apa geotermală, dar plătesc 193 de lei. Astfel, CET e băiatul deştept în Nufărul", a declarat Horea Vuşcan.

Susţinător al unei pieţe concurenţiale, în care Electrocentrale Oradea să nu fie singurul operator, Vuşcan a declarat că este şi un susţinător al realizării unei centrale pe biomasă la Oradea, spre deosebire de alţi ecologişti orădeni. "Înţeleg temerile privind tăierea pădurilor. Însă cu acest raţionament aş putea spune că medicina e făcută să ne omoare, iar pensia să ne ia banii", a spus liderul Mişcării Verzilor, făcând referire la declaraţiile ecologistului Orlando Balaş, care susţine că o centrală pe biomasă la Oradea va funcţiona, de fapt, pe lemnul din pădurile din jurul Oradiei. "Oricine produce energie termică la un preţ mai mic decât al CET-ului trebuie să fie binevenit pe piaţă", a spus Vuşcan.