Într-o aşa-numită campanie de informare, dar care are evidente conotaţii electorale, liderul local al Mişcării Verzilor, Horea Vuşcan, are săptămânal întâlniri cu orădenii. Duminică după-amiază, a chemat cetăţenii din cartierul Nufărul la o astfel de întrevedere, în care anunţa că va propune soluţii la problemele oraşului. Numai că, deşi a lansat invitaţia către aproximativ 250 de asociaţii de proprietari, la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu au fost doar 25 de preşedinţi de asociaţii. Adică, tânărul politician abia a adunat o zecime din preşedinţii invitaţi, fără să se mai pună problema ca aceştia să convingă şi alţi locatari să participe...

Soluţie alternativă

Vuşcan le-a spus orădenilor că tema întâlnirii este o propunere pe care el vrea să le-o facă. "Vreau să înfiinţăm o federaţie a asociaţiilor de proprietari pentru a combate Primăria Oradea în probleme precum CET, RER, regia de apă şi altele. Trebuie să luăm atitudine", a spus liderul ecologist. Iar pentru a-şi argumenta propunerea, Vuşcan a purtat, pentru început, un monolog pe teme de actualitate.

Primul subiect abordat a fost cel al termiei şi al viitoarei centrale pe gaz. "Există soluţii ca nimeni să mai nu plătească 235 lei gigacaloria, să nu plătească frigul din casă, să nu plătească apa rece la preţ de apă caldă", a spus Vuşcan. Soluţia este montarea de pompe de căldură la fiecare scară de bloc, argumentul prezentat fiind nişte calcule făcute de o firmă din Bucureşti, care garantează că preţul gigacaloriei astfel produse ar fi în jur de o sută de lei. "Primăria nu vrea să vadă aceste soluţii. Cei de acolo nu sunt interesaţi de oameni, sunt interesaţi doar ca o dată la patru ani să vă ceară voturile şi apoi să vă cheltuie banii", a spus Horea Vuşcan. Speculând că oamenii se vor întreba cu ce bani ar urma să se monteze pompele de căldură, tânărul a prezentat rapid soluţia: în loc să investească zeci de milioane de euro într-un CET pe gaz, Primăria ar trebui să folosească banii pentru montarea de pompe de căldură la fiecare bloc.

Unde-s mulţi...

Ecologistul a vorbit şi despre monopolul din serviciile de utilitate publică. "De ce să nu fie zece firme care să facă curăţenie şi deszăpezire?", a întrebat, retoric, Vuşcan. Apoi, a vorbit şi despre Compania de Apă, care, "din 2007 a crescut preţurile cu 60%" şi care "ne facturează apă potabilă, dar ne vine apă roşie la robinet".

Horea Vuşcan nu s-a legat doar de primarul Bolojan, însă, ci de toţi politicienii locali. "Foarte puţină lume îl critică pe domnul primar. Nu pentru că nu avem probleme, dar toate partidele politice îşi dau mâna, pe taxele şi impozitele dumneavoastră", a zis liderul Mişcării Verzilor.

Drept urmare, Vuşcan a insistat că oamenii trebuie să se unească într-o mare federaţie, ai cărei reprezentanţi să participe în comisiile ce dezbat proiectele de hotărâri ale Consiliului Local. "Primăria ar avea un oponent eficient", a promis tânărul politician.

El a atins apoi un subiect care pare a fi, de fapt, tema principală a acestor întâlniri: "Oamenii doresc ca în Consiliul Local să fie cetăţeni, nu oameni ai partidelor. Eu voi candida pentru Consiliul Local şi am nevoie de sprijin", a spus el.

Deşi, practic, le-a cerut orădenilor votul cu patru luni înainte de alegeri, cetăţenii n-au ripostat, nici măcar n-au vociferat privitor la faptul că tânărul, el însuşi membru al unui partid politic de altfel, nu le face dezinteresat promisiuni de mai bine. Totuşi, Horea Vuşcan a insistat că întâlnirea sa cu orădenii n-are iz electoral, ci e doar o campanie de informare a cetăţenilor.

Din banii cui?

Când le-a venit rândul să vorbească, orădenii s-au arătat sceptici faţă de soluţia prezentată de Horea cu pompele de căldură la blocuri. "Cum se va ajunge la preţul mic al gigacaloriei?", l-a întrebat un orădean, căruia Vuşcan i-a răspuns că preţul de 100 de lei pe gigacalorie nu-l promite el, ci orice firmă specializată. "Costul gigacaloriei va fi mai mare decât aţi spus dumneavoastră!", a tras concluzia un alt bărbat, după ce ecologistul a explicat sistemul folosit de pompele de căldură.

La fel de sceptici au părut orădenii şi faţă de ideea înfiinţării unei federaţii. Deşi recunoşteau că şi-ar dori un astfel de organism, aceştia au spus că nu văd din ce bani ar putea funcţiona. "Oamenii din bloc, dacă le ceri bani, oricât ar fi, nici nu mai vor să audă de tine!", a zis un bărbat, făcând referire la faptul că, pentru a reprezenta locatarii din zeci sau sute de asociaţii, federaţia are nevoie ca membrii săi să cotizeze lunar.

În final, orădenii au plecat către case, promiţându-i lui Vuşcan că-şi vor întreba locatarii pe care îi reprezintă dacă sunt de acord cu această federaţie. Cu toate acestea, pe când ieşea pe poarta liceului, un bărbat a tras cea mai potrivită concluzie despre expunerea lui Vuşcan: "Sunt vise colorate"...