Horea Vuşcan a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că nu este de acord cu planul de măsuri pentru eficientizarea serviciului public de alimentare cu energie termică, care ar însemna transformarea Electrocentrale Oradea în operator unic de termoficare al oraşului. Informarea despre acest plan a fost făcută în şedinţa Consiliului Local de săptămâna trecută, urmând ca planul să fie supus dezbaterii publice şi transformat în proiect de măsuri.

Gigacalorie dublă

"Vreau să vorbesc despre iniţiativa depusă şi apoi retrasă din Consiliul Local despre eficientizarea sistemului de termoficare în oraş. Se doreşte ca CET-ul să devină singurul operator de termoficare. În momentul de faţă, după calculele mele, 8.000 de familii plătesc 100 de lei pe gigacalorie pe apă geotermală la un operator privat, în timp ce gigacaloria la CET este în jur de 350 de lei fără subvenţii. Dacă se va efectua această trecere, automat aceste familii de la 44 de asociaţii vor plăti dublu", a declarat liderul filialei judeţene a Mişcării Verzilor.

Vuşcan nu se declară împotriva retehnologizării Electrocentrale, ci afirmă că Primăria ar trebui să aleagă serviciile cele mai ieftine şi să le ofere cetăţenilor. "Avem şansa să stăm pe un bazin de apă geotermală. În acest moment cred că sunt 12 puţuri exploatate de această firmă privată (Transgex). Am vorbit cu profesori de la Universitate, care mi-au spus că resursele noastre de apă geotermală pot acoperi 30% din necesarul de gigacalorie din Oradea", a afirmat liderul judeţean al Mişcării Verzilor.

CET-ul, ineficient

"Eu înţeleg că proiectul se bazează pe finanţare europeană, dar dacă preţul produsului dat de CET este de 350 de lei şi cel pe apă geotermală este 100 de lei, de ce nu încearcă Primăria să meargă pe varianta mai ieftină?", a subliniat Vuşcan.

Preşedintele Mişcării Verzilor Bihor susţine că preţurile practicate de Eletrocentrale sunt efectul ineficienţei la nivel intern. "Sunt convins că organigrama CET este stufoasă, cu mulţi oameni care nu au ce face. Şi sunt convins că se fac licitaţii cu un singur participant. Aceste costuri sunt rezultatul inficienţei", a afirmat Horea Vuşcan.

Acesta a mai declarat că în perioada următoare va lua legătura cu reprezentanţii celor 44 de asociaţii pentru a-i convinge să ia atitudine. "Vom încerca să punem presiune asupra Primăriei ca să nu facă acest pas", a mai spus Vuşcan.

Cu operator unic

Planul de măsuri pentru eficientizarea Electrocentrale ar fi urmat să intre în vigoare din luna august a acestui an şi are ca scop reducerea influenţei pe care o are trecerea de la încălzirea pe cărbune la încălzirea pe gaz în preţul final al gigacaloriei, stimularea folosirii resursei de apă geotermală de sub oraş şi reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie.

Începând din 1 august, Electrocentrale Oradea ar deveni operator unic de servicii de termoficare urmând să preia de la municipalitate toată reţeaua de distribuţie, iar de la furnizorul de apă geotermală Transgex întreaga cantitate de energie termică furnizată. Ca urmare, firma va putea încheia cu consumatorii, în mod direct, contracte de livrare a energiei termice.

Pentru orădenii care locuiesc în zona Ioşia sau Nufărul şi plătesc un preţ al încălzirii mai mic direct către Transgex, pentru că este obţinută din apă geotermală şi nu din arderea cărbunelui, asta înseamnă că întreţinerea se va scumpi. Asta deoarece începând de iarna viitoare în oraş ar fi practicat un preţ unic de referinţă al gigacaloriei pentru toţi consumatorii racordaţi la reţea. Planul de măsuri urmează să fie supus dezbaterii publice şi transformat în proiect de hotărâre.