Contract suspect

Folosindu-se de articole din ediţiile publicaţiilor locale din 2005, printre care şi articolul "Cartierul Kiss" apărut în BIHOREANUL, preşedintele Mişcării Verzilor Democrat Agrarieni Bihor a declarat miercuri că amenajarea cartierului Luceafărul s-a dovedit a fi "un tun imobiliar".

Horea Vuşcan a afirmat că Alexandru Kiss, fost preşedinte al Consiliului Judeţean între 2004-2008, a vândut metrul pătrat de teren pe Calea Aradului către Selina cu 40-50 de euro, adică mult sub preţul pieţei. "Acum, în condiţii de criză, spre exemplu în zona centrală, preţurile sunt de 1-1.500 de euro pe metru pătrat. Dar, şi dacă ar fi 4-500 de euro, tot e mult mai mult decât preţul la care a vândut Consiliul Judeţean", a spus Vuşcan într-o conferinţă de presă.

Mai mult, el acuză faptul că la vânzare CJ a luat bani doar pentru amprenta la sol a blocurilor, nu şi pentru spaţiile adiacente, care fac parte tot din cartierul Luceafărul.

Preţuri "explodate"

Vuşcan a explicat jurnaliştilor că a abordat acest subiect fiindcă a aflat cât costă un apartament abia după inaugurarea celui de-al doilea bloc al cartierului, adică la finele lunii decembrie.

"E cel mai mare tun imobiliar după '89, după cum îl numea Radu Ţîrle. În 2005 Alexandru Kiss afirma că se vor face 2.000 de apartamente la preţuri cuprinse între 18-22.000 de euro şi se făceau liste pe care orădenii se puteau înscrie pentru cumpărarea acestora, chiar şi în rate de 100 euro lunar. Acum s-au inaugurat primele două blocuri şi am observat cu stupefacţie că preţul este de 180-220.000 de euro, chiar şi 300.000 de euro pentru unele apartamente", a spus preşedintele MDVA Bihor.

Vuşcan a spus că, din câte ştie, listele făcute iniţial de cumpărători nu au fost respectate. "Cel mai probabil din cauza preţului nici nu şi-ar fi putut cumpăra oamenii apartamentele", a adăugat acesta, concluzionând că "ceea ce ar fi trebuit să fie un prioiect social a devenit un tun imobiliar pentru a da mai mulţi bani oportuniştilor".

Să se facă audit!

În final, Vuşcan a anunţat că îi va cere actualului preşedinte al Consiliului Judeţean să comande un audit în ceea ce priveşte contractul cu Selina şi respectarea proiectului iniţial. "Voi depune cel mai probabil mâine (n.r. - joi) o adresă către Radu Ţîrle, prin care îi solicit să nu-i fie frică să facă public contractul dintre CJ şi Selina, cu toate actele subsecvente. De asemenea, cer să se aducă o firmă externă care să facă un audit, iar rezultatele acestuia să fie făcute publice", a spus Vuşcan.

De asemenea, el a subliniat că în 2007 toţi politicienii "au salutat" proiectul de construcţie a cartierului Luceafărul. "M-ar interesa ce părere au acum politicienii, de la Ghilea (n.r. - actualmente prefect) la Bolojan (n.r. - pe atunci prefect), Kiss, Petru Filip (n.r. - fost primar) şi alţii".

În plus, Vuşcan s-a arătat indignat că aceeaşi firmă Selina are în continuare contracte importante cu autorităţile locale. "Supărător e că, deşi se vede clar acest tun imobiliar, banul public merge tot la aceeaşi firmă. Firma de curte a Primăriei este tot Selina", a spus Vuşcan.