Comunitatea "gay" din România ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca şi restul românilor. Acesta este mesajul pe care Horea Vuşcan, preşedintele filialei judeţene a Mişcării Verzilor, a vrut să-l transmită marţi într-o conferinţă de presă, spunând că "drepturile omului nu pot să fie negociate". "Consider imoral ca statul să-ţi spună cum să-ţi duci viaţa în propriul cămin. Legile statului ar trebui să fie laice şi aceleaşi pentru toţi oamenii", a declarat Horea Vuşcan.

Vuşcan a mai declarat că Mişcarea Verzilor este singura formaţiune din ţară care a participat în 2010 la Marşul Diversităţii, pentru susţinerea drepturilor egale pentru homosexuali, adăugând că formaţiunea va fi alături de comunitatea "gay" şi anul acesta, pe 4 iunie.

În acest context, liderul Mişcării Verzilor din Bihor l-a acuzat pe preşedintele Consiliului Judeţean de intoleranţă, folosindu-se de o înregistrare din timpul campaniei electorale din 2008, în care Ţîrle îşi prezenta nemulţumirea şi "protestul public" faţă de Marşul Diversităţii, spunând că "este o ruşine pentru Capitală autorizarea unor astfel de manifestări". "Am spus-o de mai multe ori. Nu putem accepta în România ca anormalitatea să devină normalitate", a mai spus Ţîrle referindu-se la legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Comentând pe marginea acestor afirmaţii, Horea Vuşcan i-a cerut lui Ţîrle să fie mai tolerant. "Şi domnul Ţîrle face parte dintr-o minoritate şi nu este discriminat, având în vedere că majoritatea românilor sunt ortodocşi. Ar trebui să dea şi el dovadă de toleranţă", a afirmat Vuşcan.

"Domnul Ţîrle este stereotipul unui politician căruia nu îi este frică să discrimineze. Politicienii români din ultimii 20 de ani şi-au urmat propriile interese şi au făcut orice pentru a-şi păstra funcţiile. Niciodată nu au abordat subiecte sensibile şi nepopulare şi au susţinut drepturile omului doar trunchiat", a mai spus Vuşcan.

Preşedintele fililei locale a Mişcării Verzilor a mai afirmat că în Statele Unite toleranţa faţă de comunitatea "gay" este una mult mai mare decât cea a românilor. "În studiul făcut în România de Fundaţia Şoroş se arată mai multe lucruri îngrijorătoare. Două treimi dintre elevi nu ar dori colegi care să aibă altă orientare sexuală decât a lor, să fie bolnavi de SIDA, ori rromi", a mai spus Vuşcan, adăugând că românii ar trebui să fie în general mai toleranţi faţă de minorităţi.