Şeful Mişcării Verzilor din Oradea spune că va depune joi o plângere prealabilă împotriva hotărârii de Consiliu care priveşte scumpirea gigacaloriei şi a celei prin intermediul căreia se stabileşte un preţ unic pe gigacalorie la nivelul întregului municipiu, iar dacă cele două hotărâri nu vor fi anulate, va acţiona în instanţă Consiliul Local.

Horea Vuşcan spune că va recurge la această măsură pentru că 29 octombrie este ultima zi în care poate fi depusă plângerea şi nu este convins că Prefectura va face lumină în acest caz.

"Am depus la Prefectură acea contestaţie alături de cele 4.000 de semnături ale cetăţenilor cu privire la scumpirea gigacaloriei, dar voi depune şi astăzi plângeri prealabile împotriva celor două hotărâri de Consiliu, la Primărie. Indiferent de ce va decide Prefectura, noi vom aştepta răspunsul în termenul legal de 30 de zile şi dacă nu se va decide anularea lor, vom da în judecată Consiliul Local", a spus Horea Vuşcan într-o conferinţă de presă, adăugând că, dacă va fi nevoie, va chema toţi orădenii la protest în faţa Palatului de Justiţie.

Preţ unic

Consilierii locali au decis în şedinţa din 29 septembrie scumpirea, începând din 1 octombrie, a gigacaloriei în Oradea, de la 193,02 la 235,52 lei în urma retragerii subvenţiei de 42,50 lei acordată de la bugetul de stat pentru gigacaloria furnizată populaţiei prin sistemul centralizat de termoficare.

În cadrul aceleaşi şedinţe, consilierii au adoptat şi o hotărâre prin care punctele termice ale Transgex au trecut la Electrocentrale, societatea devenind astfel unic transportator şi distribuitor al energiei termice în municipiu. Totodată, potrivit Legii 325 din 2006, legislativul local a introdus preţul unic al gigacaloriei la nivel de unitate administrativ-teritorială.

Astfel că, hotărârea prevede că locuitorii din Ioşia deserviţi de Transgex vor plăti de la predarea serviciului către CET 193,5 lei pe gigacalorie. Tariful va fi aliniat din martie 2012 la cel practicat de Electrocentrale în restul oraşului, de 235 lei pe gigacalorie.

Locuitorii din Ioşia se încălzeau până de curând cu energie termică pe apă geotermală şi plăteau 103,5 lei pe gigacalorie.

Bolojan - bun dar... prea taie copaci

În aceeaşi conferinţă de presă, politicianul a aprins o lumânare în mod simbolic pentru toţi pomii pe care administraţia Bolojan i-a tăiat pe perioada mandatului. "Ultimii 20 de pomi, cei din amonte de podul Deceba, au fost tăiaţi mişeleşte, în timpul nopţii ca oamenii să nu vadă ce se întâmplă în oraş", a afirmat Vuşcan, care a spus că Bolojan face acum exact ceea ce îi reproşa fostului primar Petru Filip pe timpul în care acesta conducea oraşul.

"Bolojan este un primar bun. A asfaltat, renovat şi modernizat multe străzi în oraş, dar mă deranjează că nu recunoaşte atunci când greşeşte. Îmi amintesc că pe vremea lui Filip îi critica pe mulţi dintre şefii unor regii, cum sunt Dragoş Gligor, actualul director de la CET, şi Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea, spunând că sunt corupţi. Dar aceiaşi oameni fac astăzi parte din staff-ul lui. Acum nu mai sunt corupţi?", s-a întrebat retoric Vuşcan.

Preşedintele Mişcării Verzilor Bihor l-a atacat şi pe fostul manager al Spitalului Judeţean Gavril Grebenişan şi pe fostul şef al RAPAS Romulus Cosma, puşi în funcţie de Ilie Bolojan, spunând că deşi controalele făcute de Ministerului Sănătăţii şi auditul făcut de actualul director Liviu Andrica au demonstrat că au fost neperformanţi, "nimeni nu şi-a asumat eşecurile".

Politicianul a mai spus că liberalii nu au oameni pregătiţi să conducă şi nici un program politic bun cu care să iasă în faţă şi că ineficienţa lor s-a văzut cel mai bine la Consiliul Judeţean, acolo unde Dumitru Voloşeniuc a recunoscut că a avut un mandat ratat, iar Radu Ţîrle a ţinut în loc mai multe proiecte importante pentru judeţ.