Federaţie de asociaţii

Preşedintele Mişcării Verzilor Bihor a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că orădenii au nevoie de un organism care să-i reprezinte în relaţia cu instituţiile publice şi furnizorii de servicii. "Am decis să înfiinţăm Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din Oradea. În federaţie vom avea avocaţi specializaţi, care vor putea verifica legalitatea Hotărârilor de Consiliu Local, asociaţiile vor putea avea informaţii asupra implicaţiilor respectivelor hotărâri şi vom putea să ne batem cu cei care vor să impună în mod abuziv hotărâri care nu sunt în concordanţă cu dorinţele orădenilor", a declarat Horea Vuşcan, explicând că în prezent, în Oradea există servicii care nu pot fi "trase la răspundere", precum CET, Apă-Canal şi RER.

El a mai spus că a discutat cu reprezentanţii a 100 de asociaţii din zona Ioşia, iar 80% dintre aceştia au afirmat că ar susţine o astfel de iniţiativă. "Am elaborat statutul federaţiei şi modelul de aderare. Contribuţia va fi una modică, pe care am gândit-o la 1 leu pe apartament, pe lună", a mai spus liderul "verzilor", adăugând că prin această organizaţie, orădenii vor putea fi un partener de dialog cu Primăria, dar vor putea şi să acţioneze în instanţă anumite hotărâri cu care nu sunt de acord.

Vuşcan denunţă Primăria

În legătură cu proiectul de Hotărâre al Consiliului Local prin care CET ar deveni operator unic pe termie, practicând cu tarif unic, forţând astfel asociaţiile din Ioşia să plătească acelaşi preţ pentru gigacalorie, Vuşcan a declarat că "Primăria îşi va duce la sfârşit interesul propriu", chiar dacă Hotărârea nu a mai fost pusă pe ordinea de zi în şedinţă de Consiliul Local.

"Primăria nu ne-a răspuns în termenul legal de 30 de zile la adresa prin care cerem să ne arate documentul de la UE (invocat în elaborarea HCL), dar şi poziţia faţă de motivele pe care le-am expus în defavoarea monopolului CET. De aceea vor acţiona Primăria în Contencios Administrativ", a spus Vuşcan. "Am strâns 4.000 de semnături din zona Ioşia (locuitori care acum se încălzesc pe apă geotermală) împotriva monopolului CET în oraş. Le vom depune când va fi introdusă din nou hotărârea", a mai precizat Vuşcan.

El a mai afirmat că CET ar trebui să se modernizeze şi înainte de trecerea pe gaz din 2014. "Cred că filtrele CET ar trebui schimbate şi înainte de 2014, pentru ca până atunci să nu respirăm acest aer poluat", a mai spus Horea Vuşcan.

Carp, incorect

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Vuşcan a criticat faptul că viceprimarul Gheorghe Carp a vorbit într-o biserică neoprotestantă din zona Ioşia cu două săptămâni înainte de Paşti. "Nu a fost vorba despre declaraţii politice, ci de subiecte administrative. Totuşi nu mi se pare corect din partea unui deţinător al unei funcţii publice. Le cer cetăţenilor să facă distincţia între populism şi realităţi", a spus Vuşcan, adăugând că "politicienii vor să vampirizeze credibilitatea bisericilor pentru a-şi reface imaginea publică".