Pentru a încerca să minimalizeze suferinţa copiiilor care suferă de forme avansate de cancer, dar şi cea a celor care au un părinte diagnosticat cu cancer avansat ori sunt recent îndoliaţi în urma pierderii unui membru al familiei, Fundaţia Hospice Emanuel desfăşoară, la sediu, un proiect de terapie prin artă.

Reprezentanţii Hospice au depus proiectul în concursul "Programul MOL - Pentru sănătatea copiilor" organizat de Fundaţia pentru Comunitate şi au câştigat pentru el o finanţare în valoare de 14.000 de lei de la Mol România.

Prin acest program, aflat la cea de-a patra ediţie, sunt sprijinite organizaţiile non-profit care derulează proiecte de terapie emoţională sau terapie prin artă pentru copiii afectaţi de boli cronice, care suferă de dizabilităţi sau se află în curs de recuperare după afecţiuni grave.

Clubul de artterapie "Curcubeul", propus de Hospice Emanuel, se derulează în perioada decembrie 2012 - octombrie 2013 la sediul fundaţiei. "Prin acest proiect se urmăreşte minimalizarea distresului emoţional şi a anxietăţii în cazul copiilor bolnavi îngrijiţi de hospice, a copiilor care au un părinte diagnosticat cu cancer avansat, precum şi a celor recent îndoliaţi, prin intermediul unor activităţi de artterapie", se arată într-un comunicat trimis de Hospice Emanuel.

Concret, de două ori pe lună copiilor le este oferit transport gratuit la sediul fundaţiei, unde timp de două ore, alături de un psiholog şi un asistent social, lucrează la diferite proiecte, fie ele de pictură ori lucru manual, cu scopul de a socializa şi de a se deschide unul faţă de celălalt.

"Experienţa unei boli grave, cum este cancerul, sau a pierderii cuiva drag în urma unei boli incurabile este copleşitoare şi poate depăşi abilităţile copilului de a face faţă situaţiei. Artterapia le oferă acestor copii oportunitatea de a-şi exprima prin intermediul artei stările afective, gândurile, nevoile sau dorinţele, facilitând autocunoaşterea şi acceptarea de sine, în ciuda bolii sau a evenimentelor negative cu care se confruntă", se mai precizează în comunicatul Hospice Emanuel.