Fără îndoială, ştirea că la Sînmartin va fi organizat un referendum pentru unirea comunei noastre cu Oradea a fost unul dintre cele mai discutate subiecte în ultima perioadă, în comună. În calitate de edil al comunei, îmi doresc să expun motivele care au stat la baza deciziei deliberativului local de a organiza acest referendum.

Ideea posibilei fuziuni cu Oradea a apărut din dorinţa de a asigura un impuls necesar dezvoltării pe mai departe a comunei Sînmartin, în condiţiile în care se consideră că cele două localităţi, reunite într-o singură entitate administrativă, ar avea şanse mult mai bune de a beneficia de fondurile necesare implementării unor proiecte de dezvoltare vitale pentru această zonă.

Continuarea dezvoltării urbanistice a comunei, prin extinderea reţelelor de utilităţi şi a infrastructurii rutiere, asigurarea continuării dezvoltării în condiţii de prosperitate, prin construirea de noi obiective economice, cum este mult discutatul Aquaparc din Băile Felix, precum şi asigurarea unor condiţii de trai la nivel urban pentru locuitorii comunei noastre sunt principalele motive pentru care fuziunea cu Oradea s-a pus în discuţie.

În aceste condiţii, după ce s-au definitivat discuţiile preliminare la nivel de administraţii între Oradea şi Sînmartin, printr-o hotărâre a Consiliului Local al comunei s-a luat decizia de a fi consultaţi, în condiţii constituţionale, prin referendum, cetăţenii comunei, privitor la oportunitatea acestei fuziuni. Astfel, pe data de 10 mai a anului viitor, locuitorii Sînmartinului vor putea să spună dacă doresc sau nu unirea cu Oradea.

Ca şi în cazul tuturor deciziilor care au fost luate de-a lungul timpului în Consiliul Local Sînmartin, şi de această dată prioritar este binele cetăţenilor, aceştia fiind singurii abilitaţi să aleagă destinul pe care îl va avea comuna. Administraţia locală a căutat permanent să găsească cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea şi prosperitatea comunei. Însă adevăraţii decidenţi sunt întotdeauna cetăţenii.

Lucian Popuş
Primar Sînmartin