Noaptea dintre ani e pentru toţi un moment aparte, dar pentru trupa orădeană Hotel FM şi pentru susţinătorii acesteia Revelionul 2011 a fost, în mod cert, unul cu adevărat magic.

Gabriel Băruţa, David Bryan şi Alex Szuz au dovedit că merită să reprezinte România la cea mai importantă competiţie muzicală a continentului, Eurovision. Aşa că în luna mai vor lua drumul Germaniei, unde va avea loc ultima fază a concursului.

Din a doua

09 Gabriel Baruta.jpgLa selecţia naţională din 2011 a Eurovision, trupa Hotel FM - formată din orădeanul Gabriel Băruţa (foto), David Bryan, un britanic mutat în oraşul de pe Crişul Repede, şi Alex Szuz, student la Oradea născut la Carei - a încercat pentru a doua oară să câştige. Anul trecut, formaţia a reuşit să se claseze pe locul 4, un rezultat mai mult decât bun pentru o trupă necunoscută publicului românesc.

Anul acesta, faza naţională a concursului a avut loc chiar în noaptea de Revelion, fiind difuzată de TVR, iar trupa a mizat pe "Change", o melodie pop-rock mai dinamică, a cărei linie melodică a fost compusă de Băruţa, care a scris şi textul în colaborare cu Alexandra Ivan, o orădeancă stabilită în Bucureşti. "E o piesă complet diferită faţă de cea de anul trecut. Ritmată, optimistă, cu alte cuvinte o piesă de show", spune Băruţa.

Faţă în faţă cu VIP-uri

Opţiunea s-a dovedit potrivită, pentru că trupa a fost aleasă câştigătoare. Rezultatul este cu atât mai îmbucurător cu cât orădenii, aproape anonimi în faţa publicului naţional, au concurat cu nume consacrate ale muzicii româneşti.

09 trofeu.jpgTotuşi, au "mirosit" victoria. "Ne-am aşteptat să câştigăm, chiar dacă ne-am confruntat cu notorietatea unor artişti precum cei de la Direcţia 5, Laurenţiu Cazan sau Claudia Pavel. Fiecare interpret şi fiecare trupă merită o şansă, iar Eurovisionul trebuie să fie o rampă de lansare pentru trupele tinere", spune compozitorul.

Cei trei tineri au ţinut să le şi mulţumească celor fără de care reuşita lor n-ar fi fost posibilă, mai precis sponsorilor Continental Hotels, Casa de Cultură a Municipiului Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.

Pe plac

Compozitorul, care e şi pianist şi backing vocal, priveşte cu entuziasm spre semifinalele europene, care vor avea loc pe 10 şi 12 mai în Dusseldorf, convins că Hotel FM are un atu datorită stilului pop-rock agreat de anglo-saxoni şi scandinavi.

09 David Bryan.jpgÎn plus, solistul chiar unul de-al lor, David Bryan (foto) este englez get-beget. Acest lucru i-a şi ajutat pe tinerii de la Hotel FM în promovare, ziarele din Anglia scriind cum un britanic va reprezenta România la Eurovision. "Am primit felicitări din Marea Britanie pe mail, telefon, pe Facebook", spune David, venit la Oradea în urmă cu trei ani.

De altfel, şi mutarea lui în România e o poveste pe care presa britanică a mediatizat-o intens, spre avantajul Hotel FM, care are nevoie reală de publicitate. În Anglia, David a avut diferite meserii, printre care şi cea de sudor, şi a venit la Oradea ca voluntar, să lucreze cu copii cu dizabilităţi. Muzică a început să facă pentru distracţie, participând la seri de karaoke în Lotus Center, unde l-a cunoscut pe cântăreţul Lucian Oros, şi - prin acesta - pe Florin Budeu, cel care i-a devenit impresar, iar mai târziu pe Gabriel Băruţa.

Acum, că au câştigat faza naţională, e clar că românilor le place atât David, cât şi Hotel FM. Mai rămâne de văzut doar dacă şi europenii vor fi cuceriţi ascultând refrenul orădenilor...


MARELE PREMIU, UN BMW

Unul cu maşina, restul cu diplomele

09 bmw.jpgAnul trecut, regulamentul selecţiei naţionale Eurovision a fost modificat, instituindu-se un premiu pentru compozitorul piesei câştigătoare. La actuala ediţie, premiul a constat într-un autoturism BMW seria 3. Astfel, Gabriel Băruţa s-a ales nu numai cu faimă, ci şi cu o maşină. "M-am bucurat, însă pentru mine cel mai mare câştig e că mi s-a demonstrat că pot avea încredere în muzica din România şi că există şi la noi în ţară un concurs cinstit", spune Băruţa.

Se zvoneşte însă, că ceilalţi doi membri ai trupei Hotel FM n-ar fi fost tocmai fericiţi că trebuie să se mulţumească doar cu trofeul şi o diplomă. "N-are nimeni de ce să fie supărat. De la început se ştia că aşa e regulamentul, maşina e doar pentru compozitor", precizează premiatul.