Oradea şi-a căpătat faima unui oraş în care clădirile monument strălucesc, dar nu toate bijuteriile arhitecturale ale urbei au parte de această soartă. Pe Corso, la intersecţia cu noua stradă pietonală Aurel Lazăr, fostul Hotel Parc lasă impresia că se va degrada până la dispariţia definitivă.

Lucrările de reabilitare pornite anul trecut s-au oprit brusc şi, de parcă aspectul de dărăpănătură nu ar fi destul, clădirea a fost şi prădată de hoţi.

Hotel Art Nouveau

Pe locul Hotelului Parc, în secolul 18, contele Samuel Teleki a ridicat palatul baroc Bethlen. În timpul epidemiei de holeră, însă, palatul a fost dărâmat aproape integral, iar locul a renăscut la începutul secolului 20, când a fost cumpărat de familia de evrei Weiszlovits. Fraţii Emil şi Gyula au reconstruit clădirea şi au transformat încăperile de la parter în spaţii comerciale, iar pe cele de la etaj într-un hotel modern.

La parter, s-a mutat şi Concordia, firma de pompe funebre întemeiată de bunicul lor, Adolf, care a adus prosperitatea familiei: în timpul epidemiei, când autorităţile au avut mari probleme cu înhumarea decedaţilor, afacerea a dat lovitura...

Proiect al arhitectului Czoczek Alajos, Hotelul Weiszlovits a fost inaugurat în 1915, beneficiind de un decor de lux care în Oradea nu mai era egalat. Presa vremii scria că e "amenajat cu 60 de camere frumoase, confortabile, dotate cu apă curentă, reţea electrică, încălzire centrală şi confort modern". În plus, hotelul avea grajd, garaj pentru automobile şi o impresionantă grădină interioară cu un mic castel. 

Decorat cu covoare orientale şi vaze aduse de Gyula chiar din India, hotelul impresiona în primul rând prin piesele de feronerie, tâmplărie, vitralii, oglinzi şi stucaturi, toate în stil Art Nouveau. 

Alt proprietar 

În ultimele decenii, după lunga pauză comunistă, Hotelul Parc a schimbat proprietarii, dar nu şi aspectul de ruină. Abia în 2017, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor a reuşit să convingă proprietarii de la parter şi etaj să se pună de-acord pentru reabilitarea clădirii, dar şantierul a început propriu-zis în ianuarie 2020. Firma orădeană Rest Residence, ce deţinea etajul, a angajat un constructor care trebuia să încheie lucrările până în decembrie 2020. Din cauza pandemiei, autorizaţia a fost prelungită până în ianuarie 2023. 

"S-au făcut lucrările de consolidare, la parter s-au montat vitrinele noi. Urma să se facă reabilitarea etajului, a faţadelor şi a învelitorii", spune arhitectul Emődi Tamás (foto), care a semnat proiectul. Şantierul s-a oprit, însă, pentru că vechiul proprietar al hotelului a vândut clădirea. "Având în vedere că fostul proprietar a vândut întreaga cotă din clădire, contractul de lucrări cu constructorul a fost încheiat. Noul proprietar, care a mai achiziţionat şi alte cote părţi din imobil, va continua lucrările aşa cum sunt descrise în documentaţia tehnică autorizată", a transmis Primăria. 

Aproape în întregime, clădirea este acum deţinută de firma Manevi Pro Transilvania, din Satu Mare, deţinută de o firmă din Ungaria aparţinând statului maghiar, care ar trebui să angajeze un nou constructor. Dacă nu o va face, va fi supraimpozitată.

Autor neidentificat 

Între timp, Hotelul Parc se distruge în continuare. Mai mult, este prădat de hoţi! Poarta de acces dinspre strada Aurel Lazăr a fost vandalizată, iar feroneria Art Nouveau şi vitraliul din interiorul ei au dispărut fără urme. 

"S-a întâmplat în noaptea de 19 spre 20 aprilie. Feroneria a fost smulsă cu ranga, se văd urmele, iar vitraliul a fost luat din interior, se văd cârligele cu care a fost prins. În hol era o poartă spartă, făcută aşchii, poate pe acolo au intrat", spune criticul de artă Ramona Novicov (foto), un bun cunoscător al clădirilor monument din Oradea. Trece zilnic pe lângă hotel, aşa a observat vandalizarea, pe care a reclamat-o Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor şi Direcţiei pentru Cultură Bihor. "Probabil a fost comanda unui nemernic care se pricepe, că ţiganii şi oamenii fără adăpost nu sunt interesaţi de vitralii", mai zice Novicov.

Direcţia pentru Cultură a făcut în aprilie o plângere la Poliţie, pentru vandalizarea şi prăduirea clădirii monument, dar deocamdată fără succes. Deşi este o zonă centrală, pare-se că hoţii n-au fost surprinşi de nicio cameră de filmat, aşa că poliţiştii încă fac cercetări. 

Între timp, poarta a fost "umplută" cu plăci de OSB, care completează perfect aspectul de dărăpănătură al clădirii care cândva era etalon pentru lux...