Aşa cum te fură un prieten n-o poate face nici cel mai aprig duşman. O dovedeşte cel mai bine situaţia de la compania orădeană Sintezis. După ce ani în şir s-au perfecţionat pe banii firmei în străinătate şi au devenit oameni cheie într-un proiect mamut, doi informaticieni şi-au însuşit ideile şi au plecat, dezvoltându-şi propria afacere, în alianţă cu un partener al aceleiaşi firme, "furând" contracte de sute de mii de euro.

Este primul caz de piraterie software dovedit de procurorii bihoreni, confirmat şi printr-o primă sentinţă în instanţă. Cei doi, Korosi Şandor şi Zold Ludovic, dar şi asociatul lor Claudiu Jeler, care le-a asigurat suportul financiar, au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare şi la plata unor despăgubiri de peste 200.000 de euro.

Oameni de casă

În 2004, Korosi Şandor şi Zold Ludovic erau angajaţi cu vechime ai firmei Sintezis Birotica. Korosi lucra aici ca informatician încă din studenţie, din '95. Fiind talentat, proprietarul Andrei Bondor a vrut să îi dezvolte potenţialul şi l-a trimis la tot felul de cursuri de perfecţionare şi seminarii în străinătate. La fel s-a întâmplat şi cu Zold, angajat din ‘97.

viorel Gavra.jpgCei doi s-au remarcat ca buni specialişti şi au devenit chiar apropiaţi ai patronului. Ca atare, când în 1998 firma a prins un contract cu compania Hostware Kft Ungaria pentru traducerea, adaptarea la legislaţia română şi implementarea pe piaţă a unui soft folosit în hoteluri şi localuri, Korosi şi Zold au devenit coordonatorii exclusivi ai proiectului. "La data respectivă, produsul Hostware era în dezvoltare şi în Ungaria, dar, în urma unui angajament încheiat cu lanţul hotelier Continental, Sintezis a decis să participe la realizarea programului şi în română", se menţionează în rechizitoriul întocmit de procurorul Viorel Gavra (foto), acum şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Sintezis nu doar că a contribuit la dezvoltarea proiectului cu firma ungară, dar practic l-a luat de la zero, în româneşte. Au fost necesari aproape 5 ani de muncă asiduă: orădenii au refăcut practic programul de bază, au tradus termenii de specialitate, au adaptat toate funcţiile şi rapoartele la legislaţia română şi la nevoile pieţei. S-au refăcut şi stufoasele manuale de folosire, iar ca o măsură de precauţie Sintezis a omologat programul şi s-a înregistrat ca distribuitor la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Dar n-a putut să se apere împotriva propriilor angajaţi...

Au plecat la ţanc

Din 2002 până în 2004, firma orădeană câştigase 220.000 de euro din instalarea programului la 53 de clienţi şi era în continuă ascensiune. Mirosind potenţialul afacerii, în 2004, Korosi şi Zold, care asigurau practic tot know-how-ul, au decis să-şi facă propria firmă, pe ascuns.

Momentul a fost ales cu grijă: cum de la 1 ianuarie 2005 urma să se facă denominarea leului şi toate programele de contabilitate trebuiau adaptate, cei doi au demisionat strategic, unul în august, iar celălalt în septembrie 2004. Unul a invocat că e bolnav, celălalt că vrea să plece la muncă în Franţa, aşa că nimeni nu le-a bănuit interesele ascunse. Că au vrut să faulteze firma reiese şi din constatarea procurorului că "au făcut demersuri pentru înfiinţarea noii societăţi (Genetyp Solutions SRL din Cluj - n.r.) încă în timpul în care au fost încadraţi la Sintezis".

De afacere s-a aflat câteva luni mai târziu, când softul a fost implementat unui local orădean, deşi acesta nu-l cumpărase prin Sintezis. Bondor a descoperit că, de fapt, Korosi şi Zold "coceau" de mult evadarea şi îşi găsiseră şi aliatul potrivit, cel de-al treilea asociat în Genetyp: clujeanul Claudiu Jeler, un afacerist versat, vechi dealer autorizat al Sintezis care distribuia printre altele şi Hostware. El a fost de fapt creierul operaţiunii şi cel care a sărit cu banii.

Dovediţi şi judecaţi

Şmecheria celor trei a fost probată de constatările ORDA şi prin expertizele contabile şi ştiinţifice, care relevă nu doar că vânduseră programul fără să-l aibă înregistrat, dar şi faptul că softul Genetyp semăna izbitor cu cel făcut de Sintezis. Atât manualele, cât şi meniurile, cu mici excepţii, erau identice!

În timp ce Genetyp, având prin cei doi orădeni conexiunile făcute în Ungaria, a obţinut de la Hostware drepturile de vânzare pentru România şi a făcut bani grei, firma orădeană a trebuit să renunţe la produs, pentru că nu mai era updatat, nu mai avea cine să-l instaleze şi să facă service-ul clienţilor. Culmea ironiei, Sintezis a ajuns să îşi trimită vechii clienţi chiar la Genetyp!

Într-un final, Korosi, Zolt şi Jeler au fost trimişi în judecată pentru piratarea programului de contabilitate, iar după patru ani de amânări, strămutări şi tergiversări, Tribunalul Timiş a dat o primă soluţie, condamnându-i la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, punându-i sub supraveghere timp de 5 ani şi obligându-i să achite firmei Sintezis despăgubiri de 900.000 de lei, adică peste 200.000 de euro.

O să fim achitaţi!

jeler.jpgContactat de BIHOREANUL, "capul" firmei Genetyp, Claudiu Jeler, susţine că toate acuzaţiile sunt nefondate, iar condamnările nedrepte. "Sentinţa nu e definitivă. Lucrurile se vor schimba, în sensul firesc. O să fim achitaţi, pentru că toată povestea e o minciună", spune Jeler. Ofensiv şi iritat, susţine că nici el şi nici asociaţii lui nu au comis vreo ilegalitate sau imoralitate, omiţând că Korosi şi Zold aveau tot know-how-ul în cap de când erau plătiţi de Sintezis, şi nu era normal să-l folosească tocmai împotriva firmei care i-a lansat. "Că ei au lucrat într-o parte sau alta şi că au plecat, e libera alegere a fiecăruia. Dacă mâine doriţi să plecaţi la un alt ziar, vă poate interzice cineva? Are vreo legătură acest lucru cu Windows-ul pe care îl folosiţi la BIHOREANUL?", a încercat Jeler să bagatelizeze situaţia.

Afirmând că atât sentinţa cât şi rechizitoriul sunt nelegale, pentru că faptele lor nu au de-a face cu dreptul de autor, omul susţine că ancheta Parchetului l-a favorizat pe Bondor şi că procurorul a desconsiderat o "expertiză concludentă", care ar fi făcut lumină în caz. "Sintezis a avut contract până în 2004 cu Hostware din Ungaria, pe care l-a pierdut în favoarea noastră. Toată tevatura a pornit din orgoliu şi ranchiună, dar până la urmă nu se va termina cum vor ei, pentru că de aceea este justiţie", susţine Jeler. Depinde cât e de "piratată"...


12 Andrei Bondor_1.jpg"E regretabil că persoane pe care le creşti pe lângă tine pot să îţi ducă munca pe un stick sau pe un CD, prejudiciindu-te cu milioane de euro. Procesul doreşte să atragă atenţia societăţii informatice din România asupra legislaţiei în vigoare, care este slabă. Ca angajator, nu eşti deloc protejat împotriva acestor atacuri"

Andrei Bondor, patronul Sintezis


PRIMII CONDAMNAŢI
Pirateria, sub lupa procurorilor

Potrivit procurorului Viorel Gavra, Jeler, Korosi şi Zold sunt primii inculpaţi trimişi în judecată pentru piraterie software din judeţul Bihor. "Este primul proces de acest gen şi s-a şi pronunţat o primă sentinţă. S-a făcut apel atât de către Parchetul Timişoara, care a apreciat că mai trebuia trecut un aspect de ilegalitate, cât şi de către învinuiţi", a declarat Gavra.

Procurorii orădeni mai au în cercetări cauze similare, în materie de cablu TV sau softuri de muzică şi filme.