Fenomenul furtului de deşeuri reciclabile pare de nestăvilit în Oradea. Întrucât ştiu că încalcă legea, hoţii de PET-uri şi-au schimbat modul de operare: acum acţionează noaptea, când pericolul de a fi prinşi e mai scăzut.

Aceştia şi-au confecţionat şi ustensile pentru colectarea clandestină a deşeurilor. Pe lângă cărucioare şi saci uriaşi, hoţii au şi nişte cârlige cu care "pescuiesc" PET-urile din containerele închise în ţarcuri. Dacă ţarcurile sunt deschise, hoţii răstoarnă pur şi simplu recipientele şi adună deşeurile pe care apoi le pot vinde. La fel răstoarnă şi iglu-urile, pe care nu de puţine ori le şi distrug.

Pe lângă mizeria şi distrugerile pe care le lasă în urmă, hoţii de deşeuri reciclabile aduc şi un alt deserviciu oraşului: PET-urile nu mai sunt contabilizate ca deşeuri reciclate de cetăţeni şi astfel scad şansele atingerii normei europene de colectare selectivă.

Orădenii care îi surprind pe hoţi sunt îndemnaţi să anunţe Poliţia Locală, prin numărul de dispecerat 0259/969, astfel încât să poată fi prinşi şi sancţionaţi.