La un an de la începerea anchetei, Radu Dogaru, suspectul principal, răstoarnă întreaga investigaţie, în faţa instanţei.

Potrivit Digi 24, Dogaru spune acum că a predat tablourile unui traficant de opere de artă. Asta după ce poliţiştii şi procurorii au căutat luni întregi operele furate prin satele din Deltă, în sobe sau la gropile de gunoi. Radu Dogaru le-a dat judecătorilor şi adresa traficantului ucarinean din Londra şi i-a îndemnat pe procurori să îl caute.

Totodată, Dogaru şi alţi doi suspecţi au recunoscut, marţi, în faţa instanţei, toate faptele de care sunt acuzaţi în dosarul furtului de tablouri.

Pe de altă parte, Cătălin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru, a declarat marţi că face demersuri pentru a da în judecată Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam, pe baza unui raport al poliţiei olandeze făcut imediat după furtul celor şapte tablouri, care ar dovedi lipsa de securitate şi neglijenţa autorităţilor.

Acţiunea în instanţă este menită să dovedească faptul că Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam au dat dovadă de neglijenţă în ceea ce priveşte securizarea perimetrului muzeului şi mai ales a operelor de artă expuse în el.

Avocatul a spus că acţiunea se va baza pe un raport al poliţiei olandeze făcut după furtul celor şapte tablouri şi care ar dovedi deficienţe în ceea ce priveşte sistemele de securitate ce trebuiau să asigure muzeul. Dancu a precizat că nu existau senzori în preajma operelor de artă, "nici măcar o bară sau un geam de protecţie ca să nu ajungi să pui mâna pe ele sau să ajungi să arunci cu cerneală în ele".