O săptămână de seminarii, expoziţii şi demonstraţii despre cum se trăieşte şi se găteşte vegetarian va fi dedicată orădenilor curioşi să afle ce înseamnă nutriţia fără carne.

Veg Fest 2016, un eveniment organizat în premieră locală, a fost iniţiat de orădeanca Teodora Czentye, vegetariană şi bucătăreasă specializată în raw-vegan. "Nu vreau să cert pe nimeni căruia îi place să mănânce carne, vreau doar să prezint argumentele de ce este mai sănătos să fii vegetarian", îşi explică Teodora demersul.

Pictoriţă... cu şorţ

Fire de artist, Teodora Czentye îşi exersează talentul în pictură, dar şi în bucatele pe care le aşază în farfurii. Absolventă a Facultăţii de Arte Plastice din Oradea, tânăra s-a calificat şi ca bucătar, după ce şi-a descoperit pasiunea pentru gătit.

Specialitatea sa sunt mâncărurile vegetariene şi raw-vegane, adică nepreparate termic, pe care le-a învăţat de una singură după ce ea însăşi a devenit vegetariană, şi pe care le-a gătit în mai multe restaurante din Oradea şi din Timişoara. "La un restaurant din Timişoara am conceput un meniu vegetarian şi unul clasic, iar jumătate din clienţi îl cereau pe cel vegan. Oamenii sunt tentaţi să încerce", a constatat Teodora.

Avantaje

Orădeanca ştie prea bine că decizia de deveni vegetarian nu e uşoară. Şi ea a reuşit din a doua încercare! Gândul de a renunţa la carne o străbătea de mult, dar s-a hotărât să facă pasul decisiv în urmă cu cinci ani, când locuia în Londra. "Nu aveam probleme de sănătate, dar am citit foarte mult despre avantajele mâncării vegetariene", explică femeia, acum în vârstă de 36 de ani.

Aşa a aflat despre enzimele ce determină reacţiile chimice digestive şi care se găsesc din plin în legume şi fructe. În timp ce acestea "ajută" organismul să-şi economisească energia, carnea este, dimpotrivă, un consumator de resurse. "Când mănânci carne, îţi pui organismul să îşi folosească propriile enzime, adică să ia ciocanul şi dalta ca să desprindă din bucata aia de carne nutrienţii de care are nevoie. În schimb, când mănânci o salată, ea vine cu ustensilele ei, iar organismul se odihneşte", explică Teodora. De aceea, adaugă ea, şi carnivorii ar trebui să asezoneze orice mâncare cu legume.

Fără constrângeri!

Deşi era şi atunci, la fel ca acum, convinsă că stilul de viaţă vegetarian este cel mai sănătos, Teodora recunoaşte că, la scurt timp după ce a decis prima oară să renunţe la carne, a şi cedat tentaţiei: "Îmi era dor de şniţelul de pui...".

Câteva luni mai târziu şi-a dat seama însă că gustul cărnii nu-i mai plăcea şi atunci şi-a pus în gând că va mai mânca un produs din carne doar atunci când îi va fi poftă. Până acum nu s-a mai întâmplat, aşa că de cinci ani a rămas ovo-lacto-vegetariană, adică mănâncă doar fructe, legume, ouă şi lactate.

Dacă la prima tentativă de a deveni vegetariană şi-a pisălogit soţul să facă împreună pasul, nereuşind însă decât să-l facă şi mai pofticios, ulterior Teodora a schimbat placa. "Nu l-am mai bătut la cap, ci i-am gătit orice a vrut. S-a convins singur şi, deşi nu este vegetarian, acasă nu mai cumpărăm carne".

Festival fără carne

Din propriul experiment Teodora a învăţat că nu poate determina pe nimeni să-şi schimbe stilul de viaţă doar cu vorba. În schimb, vrea ca persoanele din jurul ei să aibă măcar ocazia să afle avantajele de a fi vegan. De aceea, anul trecut, pe când locuia la Timişoara, a organizat acolo Veg Fest, adică un festival cu seminarii şi demonstraţii de gătit fără carne. A fost un succes, dovadă că acum va avea loc a doua ediţie, pe care însă n-o mai organizează ea din simplul motiv că între timp s-a mutat acasă, la Oradea.

În schimb, Teodora a decis să facă şi aici un festival al mâncării "vii", care se va ţine între 6 şi 12 iunie, la cafeneaua Bookafe (strada Nicolae Jiga nr. 25). "Nu este doar despre cum să fii vegetarian, ci mai degrabă despre cum să trăieşti natural şi sănătos", spune femeia.

Lecţii şi demonstraţii

Agenda cuprinde seminarii pe teme de nutriţie, slăbit, sănătatea pielii, construcţii din materiale naturale, kinetoterapie şi sport, legume bio, ba chiar şi cultivarea cânepei. Toate cu intrare liberă! "Am vrut să ofer orădenilor şansa să descopere uşor aceste informaţii, dar nu pentru că noi, vegetarienii, suntem o sectă şi căutăm adepţi. Dacă vrei să mănânci carne după ce pleci de la Veg Fest, foarte bine", zice ea.

În programul festivalului sunt cuprinse şi demonstraţii de gătit vegetarian şi raw-vegan, susţinute de Teodora, care va face chiar şi prăjituri cu doar trei ingrediente, fără să pornească cuptorul. Nu se amăgeşte că orădenii vor da năvală la masa fără carne, dar speră că aceia care vor trece pe acolo se vor gândi de două ori ce îşi vor pune în farfurie...