Hristos a Înviat! Acesta este salutul creştinesc după slujba de Înviere. Ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Paştele, cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinităţii.

La fel ca în toată ţara, mii de orădeni au mers în noaptea de sâmbătă spre duminică la bisericile din oraş pentru a celebra cum se cuvine. Cu mic cu mare, ortodocşi sau catolici, oamenii au ieşit din case şi mai ales copiii păreau mai prinşi de sărbătoare, cu lumânări în mâini şi rostind rugăciuni.

Tradiţia spune că, după ce au mers la slujba de Înviere şi au luat lumină, românii sărbătoresc alături de familie, care se adună laoaltă. Una dintre cele mai populare tradiţii ale sărbătorii este alcătuirea coşului de Paşte, cu preparate specifice, dintre care nu lipsesc pasca, ouăle vopsite şi mielul.

Prin sărbătoarea Paştelui, creştinii celebrează Învierea lui Iisus Hristos, tri­um­ful asupra morţii şi speranţa izbăvirii şi vieţii veşnice. Iisus a suferit şi a murit pe cruce pentru păca­tele oamenilor, pentru a scăpa omenirea de povara păcatului primordial şi apoi a înviat din morţi arătând lumii că moartea poate fi învinsă.

Astfel, în anul 30 al erei creştine, ştiind că moartea Sa se apropie, Iisus a vrut să celebreze cina pascală împreună cu discipolii Săi. În timpul acestei cine, El le-a vorbit ucenicilor despre iminenţa morţii Sale şi vărsarea sângelui Său şi despre mântuirea pe care acest eveniment o va aduce lumii.

Din acest moment, Paştele a căpă­tat o nouă semnificaţie pentru cei care îl urmau pe Iisus. Paş­tele nu mai comemora ieşirea sau eliberarea evreilor din Egipt, ci moar­tea şi Învierea lui Iisus. Victima sacrificată nu mai era mielul, ci Însuşi Iisus Hristos, iar sângele Lui nu mai ungea stâlpii casei sau altarul templului, ci era vărsat pentru mântuirea întregii omeniri.

În conştiinţa Bisericii, Învierea Domnului nu este doar cea mai veche sărbătoare creştină, ci şi începutul şi culmea tuturor sărbătorilor şi a praznicelor. Această aleasă şi sfântă zi, cea dintâi a săptămânii, praznic al praznicelor, este şi sărbătoare a sărbătorilor.

Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai solemnă dintre sărbătorile anului. Duminica Învierii guvernează întocmirea întregului ciclu mobil de sărbători al anului bisericesc, amintindu-ne de trecerea noastră de la întuneric la lumină şi de la moarte la viaţă.