România a fost condusă de o gaşcă incompetentă de escroci ex-comunişti din 1989 încoace, a scris editorialistul Rupert Wolfe-Murray în "The Huffington Post", într-un articol intitulat "A fost Revoluţia de Crăciun din 1989 din România un fals?".

"Nu am niciun dubiu că schimbarea de putere din România a fost o revoluţie - chiar daca înscenată, iar mulţimea a fost manipulată. Are toate ingredientele unei revoluţii clasice: o schimbare totală a sistemului politic, o mulţime furioasă, câteva zile de haos, grupuri înarmate care s-au luptat între ele şi o gaşcă de conspiratori care s-au certat cine să preia puterea. Din câte se pare, au răsturnat un regim care avea soldaţi, poliţişti sub acoperire şi informatori peste tot. Iar România are acum un sistem democratic, oricât de dezamăgitor ar fi", notează bloggerul de origine scoţiană în ediţia online a publicaţiei britanice.

"Cred că este cu adevărat ruşinos că românii nu sunt mândri de marea lor realizare din 1989. (...) A fost confuz şi dezamăgitor în sensul că oameni nepotriviţi au ajuns la conducere, dar nu asta e ideea. Au scăpat de unul dintre cei mai răi dictatori din Europa şi ar trebui să fie foarte mândri de asta. Cu siguranţă, eu sunt'', mai notează editorialistul.

Murray spune că spre deosebire de celelalte ţări aflate sub regim comunist, în România căderea dictatorului nu a avut loc în condiţii paşnice. "În România a fost un adevărat haos şi au murit mulţi", mai scrie scoţianul.

Acesta explică şi diferenţa dintre lovitură de stat - "preluarea puterii prin forţă armată în principalele instituţii de guvernământ şi instalarea unei noi guvernări" - şi revoluţie - "o schimbare violentă şi haotică a guvernării", concluzionând că în România a avut loc o "revoluţie reală", fiindcă au participat şi oamenii.

Editorialistul consideră că românii sunt dezamăgiţi de revoluţia din 1989, fiindcă au fost educaţi în comunism. "Dacă aş fi mers la şcoală într-un stat comunist, aş fi fost învăţat că o revoluţie e un nou început, momentul eliberării din capitalism şi sclavie, atunci când oamenii preiau controlul asupra propriei lor soarte (...) Pentru comunişti, "revoluţia" este marea promisiune: este punctul de cotitură, momentul în care lucrurile încep să se amelioreze, o revoltă spontană a oamenilor. Prin confiscarea controlului asupra mass-media, educaţie (şi, foarte important, predarea istoriei), cine poate proba contrariul?", se întreabă Murray.

"Ceea ce pare să se fi întâmplat în România este faptul că aşa-zişii "intelectuali" - dintre care mulţi au fost educaţi în comunism - au decis că au fost trădaţi de revoluţia din 1989, deoarece aceasta nu i-a propulsat în o eră de prosperitate şi stabilitate. România a fost condusă de un grup incompetent de ex-comunişti necinstiţi, încă din 1989. Prin urmare, ei susţin zgomotos că nu a fost o revoluţie "reală". La fel ca alţi foşti comunişti, românii iubesc teoria conspiraţiei, iar aceasta este cea mai bună: revoluţia din 1989 a fost organizată din umbră de lideri locali, care erau mână în mână cu serviciile secrete internaţionale. Această explicaţie le permite românilor totodată să dea vina pe alţii (complotişti, ruşi) pentru problemele lor actuale, cam cum fac scoţienii, care dau vina pe englezi pentru toate necazurile lor", mai scrie editorialistul.