Prelegerea "Uniunea Europeană între naţiuni şi federaţie", susţinută de Emil Hurezeanu în Aula Magna a Universităţii Oradea, a început joi în faţa unei săli pline de studenţi şi cadre universitare, circa 300 de oameni, care s-a golit pe parcurs.

Reputatul jurnalist şi analist, proaspăt validat ca ambasador al României în Germania, dar şi proaspăt cetăţean român, a răspuns invitaţiei Departamentului de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării pentru a-şi expune părerea despre provocările prin care trece Uniunea Europeană.

După un început de conferinţă surprinzător, când din instalaţia de sonorizare a răsunat imnul naţional, şi câteva speech-uri de politeţe din partea gazdelor, Emil Hurezeanu a trebuit să aştepte trecerea fanfarei militare prin faţa geamurilor pentru a-şi începe prelegerea. Prezent în Oradea la mai puţin de trei luni de la o conferinţă susţinută în sala mare a Primăriei, Emil Hurezeanu a analizat ca un adevărat istoric momentul în care se află Uniunea Europeană şi etapele prin care aceasta a trecut până acum.

Publicistul consideră evoluţia Europei inegală şi a descris-o în termeni militari prin "salturi între haosul operativ şi ordinea dispersată". Bazată pe o filosofie impregnată de scepticism, UE se confruntă cu mai multe pericole: agravarea crizei politice declanşată de cea economică, pericolele de scindare din interior, avântul curentelor naţionaliste şi extremiste, dar şi ameninţarea venită din partea unei Rusii agresive diplomatic şi militar.

"Ce este Uniunea Europeană? O alianţă, un imperiu, o confederaţie sau o federaţie, ca Statele Unite?", a întrebat retoric vorbitorul înainte de a semnala diferenţele imense dintre preşedintele UE şi cel al SUA, spre exemplu. Emil Hurezeanu consideră că această criză de suveranitate pe care Europa o traversează nu va permite dezvoltarea în viitor a unui proiect federalist serios. "Totuşi, Uniunea Europeană nu se va prăbuşi uşor, nu cu noi în componenţă şi nici în timpul vieţilor noastre", a opinat analistul.

După o analiză riguroasă a contextului politic şi militar, Emil Hurezeanu şi-a încheiat prelegerea cu câteva semne de optimism legate de teama unui conflict militar: pericolul rusesc nu e atât de pregnant ca în alte ţări, deoarece România nu are o minoritate rusă, iar pro-americanismul atât de pronunţat al românilor (cel mai mare din comunitatea europeană) ne va ţine la adăpost. "În momentul de faţă, Europa este singura noastră şansă. Nu ne putem permite să nu credem asta", a spus vorbitorul, înainte de a răspunde şi la câteva întrebări din partea publicului.

Audienţa, formată în majoritate din studenţi, s-a diminuat constant pe tot parcursul conferinţei. 100 de studenţi au părăsit Aula Magna în timp ce la microfon se afla unul dintre cei mai reputaţi analişti de politică externă din România.