Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Carmen Pantiş, a declarat joi pentru BIHOREANUL că organele a doi bihoreni în moarte cerebrală au fost prelevate miercuri după amiază, respectiv joi dimineaţă, la unitatea pe care o conduce, iar astfel alte 5 vieţi vor fi salvate. Ca o coincidenţă, cei doi aveau aceeaşi vârstă, aceeaşi boală şi s-au nimerit în acelaşi salon.

"Este vorba de doi donatori în moarte cerebrală, bărbaţi, aveau aceeaşi vârstă, 54 de ani, şi aceeaşi boală necruţătoare: hipertensiune arterială în formă severă netratată. Au venit la diferenţă de vreo 16 ore şi amândoi au suferit un accident vascular cerebral hemoragic cu inundare ventriculară. Au fost declaraţi în moarte cerebrală la diferenţă de 10 ore, având evoluţii nefavorabile", a declarat Carmen Pantiş.

Potrivit acesteia, donatorii erau din sate vecine ale judeţului Bihor. „Nu s-au cunoscut niciodată, nu au vorbit niciodată, iar destinul a făcut să fie internaţi în acelaşi salon şi să evolueze în moarte cerebrală în acelaşi interval de timp. Familiile lor, minunate, au spus "da" donării de organe", a mai spus Pantiş.

Prima operaţie de prelevare s-a desfăşurat miercuri după amiază, iar cea de-a doua joi dimineaţă. În ambele cazuri s-au prelevat rinichii, iar de la unul dintre pacienţi s-a prelevat şi ficatul, care a fost dus cu un avion special la Bucureşti. Rinichii au fost transportaţi la Cluj.

"Cinci vieţi vor fi astfel salvate", a declarat managerul Spitalului Judeţean, adăugând că anul acesta, în Oradea, au fost 4 donatori.

Pe de altă parte, doctoriţa Pantiş a relansat un apel la adresa bihorenilor să fie mai sensibili în ce priveşte donarea de organe. Dacă anul trecut Oradea a fost pe primul loc pe această latură, în 2011 fenomenul pare să nu se mai repete. În luna ianuarie, de pildă, au fost identificaţi 5 donatori, dar s-a obţinut acordul doar de la unul, iar în februarie au fost identificaţi 3 donatori şi tot abia de la unul s-a obţinut acordul. "Este surprinzător. Ne-am obişnuit ca bihorenii să fie altruişti, dar în 2011 par mai reticenţi", a menţionat medicul.