Președintele Klaus Iohannis a făcut, joi, primele declarații legate de plagiatul descoperit în cazul ministrului de interne Lucian Bode, la o lună după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a confirmat ceea ce jurnalista Emilia Șercan a deconspirat de mult: oficialul a plagiat.

Declarația a fost făcută la Bruxelles, la Consiliul European, în contextul unei conferințe de presă legate de intrarea României în spațiul Schengen.

Iohannis a fost întrebat de cazul Bode de jurnalista Ema Stoica, de la Digi24. Aceasta i-a amintit de declarațiile pe care președintele le făcea în iulie 2021, când spunea că „plagiatul reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate într-o țară democratică” și l-a întrebat dacă a avut o discuție cu ministrul de interne și dacă i-a cerut să facă un pas în spate. 

„Din câte am înțeles din spațiul public, nu chiar așa a spus comisia (că a plagiat - n.r.), dar este adevărat că acolo sunt probleme. Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios și eu am încredere că PNL și domnul Bode personal vor analiza aceste chestiuni și impactul politic”, a declarat Klaus Iohannis.

„Eu personal, sincer, mă aștept ca cel târziu până la rocadă sau rotația guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a mai spus președintele.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și, la a doua verificare, pe 11 ianuarie, a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia îi solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul UBB.

Hotărârea detaliază că în teza analizată au fost depistate două tipuri de probleme: plagiat și citare defectuoasă sau incorectă, în cazul pasajelor traduse.

„Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, a decis Comisia de Etică a UBB.

Mai multe detalii, în articolul „UBB confirmă: ministrul Bode a plagiat! Universitatea îi cere să-și corecteze lucrarea, în PNL i se așteaptă demisia

Vezi mai jos declarațiile președintelui!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!