Şapte universităţi din România, inclusiv cea din Oradea, au primit bani europeni pentru a consilia studenţii cu privire la carierea lor. Coordonatorul proiectului "Studenţii de azi, profesioniştii de mâine" este Universitatea de Vest Timişoara", în timp ce universităţi din Sibiu, Oradea, Bucureşti, Iaşi şi Târgu Jiu sunt partenere, la fel ca filrma Gi Group Staffing Company.

Proiectul a pornit de la constatarea că mulţi dintre studenţii români devin nemulţumiţi pe parcursul anilor de facultate, dându-şi seama că domeniul în care ar trebui să se angajeze nu li se prea potriveşte. Pentru a afla ce carieră li se potriveşte, 5.000 de studenţi din toate cele şapte universităţi vor fi anume consiliaţi.

Potrivit responsabilului de proiect din partea Universităţii din Oradea, Simona Trip, 1040 de studenţi orădeni vor face parte din proiect. Odată ce site-ul proiectului va fi lansat, doritorii vor trebui să se înscrie pe o platformă online. Jumătate dintre ei au fost deja identificaţi în urma unor întâlniri pe care membrii echipei de proiect le-au avut cu studenţii orădenii.

Tinerii membri ai proiectului vor participa la diferite conferinţe, dar şi la şedinţe de consiliere, în cadrul cărora li se vor evalua competenţele şi li se va întocmi un plan de carieră. De asemenea, studenţii vor face vizite la companii private din domeniul lor, ca să înţeleagă şi mai bine ce ar putea avea de făcut la viitorul loc de muncă, dar şi pentru ca reprezentanţii firmelor să ştie la ce să se aştepte de la studenţi.

În plus, studenţii vor primi şi burse de la iniţiatorii proiectului. Mai precis, 800 de tineri care vor participa la toate activităţile vor primi la final 500 de lei, iar alţi 80 vor fi selectaţi pentru a primi o bursă socială, în cuantum de 1.000 de lei.

Proiectul se va derula până la finalul lunii noiembrie a anului viitor, având o valoare totală de 20,7 milioane lei. Din aceşti bani, 2,5 milioane revin Universităţii din Oradea, care îi va folosi şi pentru amenajarea unui centru modern de consiliere. Finanţarea este asigurată prin Fondul Social European POSDRU 2007-2013.