Zeci de pompieri militari bihoreni şi voluntari din Husasău de Tinca s-au luptat cu flăcările joi, timp de trei ore, pentru a stinge un incendiu izbucnit pe o cultură de orz.

Incendiul a fost anunţat prin 112 la ora 14.30, terenul agricol fiind în proprietatea unei societăţi comerciale. "La locul intervenţiei au fost mobilizaţi 19 pompieri militari din cadrul Gărzii de Tinca şi Detaşamentului de Pompieri Salonta, fiind alertat în acelaşi timp şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, locotenent Camelia Roşca.

Când pompierii au ajuns acolo, incendiul se manifesta violent şi exista pericolul propagării lui la o pădure din apropiere. De altfel, vântul puternic a şi îngreunat intervenţia militarilor, căci flăcările s-au înteţit rapid, ajungând chiar şi la patru metri înălţime. În plus, pompierii au avut înfruntat şi cantităţile mari de fum şi gaze degajate, care le-a redus vizibilitatea. "Forţele de intervenţie au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, mijloace de primă intervenţie, mături şi bătătoare, precum şi cu utilaje agricole, tractoare, acestea din urmă fiind utilizate pentru crearea fâşiilor de protecţie", a mai spus Roşca.

Focul i-a speriat pe localnicii din sat. "E iadul pe pământ!", a spus o femeie, speriată că focul se va extinde şi mai mult.

Stingerea incendiului a durat aproximativ trei ore, iar la final pompierii au constatat că focul a pornit din cauza frecării mecanice la o combină care efectua lucrări agricole, paiele supraîncălzindu-se în utilaj, în timpul procesului de recoltare.

Focul a mistuit 30 de hectare cultură de orz, aproximativ 20 de hectare mirişte şi 25 de pruni aflaţi într-o livadă din apropiere. Pompierii au reuşit să salveze, însă, un lan de grâu de aproximativ 100 de hectare, peste 50 de pomi fructiferi şi 25 de stupi, o altă livadă situată în proximitatea focarelor de incendiu şi o combină agricolă.

Pentru ca astfel de incendii să nu se mai întâmple, ISU Crişana le reaminteşte asociaţiilor agricole şi persoanelor fizice şi juridice că, în campania de recoltare a păioaselor, trebuie să respecte măsurile de apărare împotriva incendiilor. Tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole trebuie revizuite, iar mecanizatorii şi şoferii trebuie instruiţi.

Toate utilajele trebuie dotate cu stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături cu coada de cel puţin 2 metri, iar alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 metri faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole.