România se numără printre țările participante la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt, unul dintre cele mai vechi și prestigioase din lume. Din nou, însă, țara noastră demonstrează că nu se știe promova.

Mai mulți orădeni care au vizitat vineri standul României au transmis BIHOREANULUI imagini care arată cât de neatrăgător și sărăcăcios este acesta, în totală disonanță cu standurile altor țări.

(Nu) poftiți!

În fotografiile transmise sâmbătă BIHOREANULUI se vede că standul României nu are însemne vizibile, luminoase, care să îi atragă pe vizitatori. Din contră, are pereți mari și albi, care parcă vor să țină curioșii la depărtare, în timp ce majoritatea țărilor participante au optat pentru spații expoziționale deschise, care îmbie cititorii.

Vizitatorii care totuși intră în zona expozițională a României găsesc doar niște banale rafturi cu cărți și prea puține locuri unde să se oprească și să le răsfoiască. Ba chiar România este reprezentată și de... rafturi goale!

Prin comparație, standul Bulgariei are mai multe mese și scaune, invitând astfel curioșii să se oprească și să răsfoiască volumele găsite. Același stand este puternic colorat în roșu, atrăgând atenția, nu are pereți despărțitori și este foarte bine luminat.

Programul, la lupă

„Programul evenimentelor de la standul României este afișat la două intrări, dacă le putem numi astfel, pe celebrele afișaje stil A4 clasic, cu un font absolut rezonabil, nu mai mult de 10”, a povestit, ironic, unul dintre cititorii BIHOREANULUI care a trecut pe la târg.

Fotografiile făcute de el demonstrează că programul este greu de citit și, firește, nu îmbie pe nimeni să-l studieze.

Cei care se chiorăsc, totuși, spre foile A4 află că România a pregătit doar câte un eveniment pentru fiecare zi a târgului, cu excepția celei de joi, când o editură a organizat o dezbatere despre literatura româno-americană, iar o alta propria-i prezentare, și a zilei de sâmbătă, când programul prevede o lansare de carte și o dezbatere pe tema „De ce nu-s românii ca nemții?”.

Nici nu-i de mirare că România nu s-a prea lăudat cu programul, căci oricum a fost cam anost și el...

„Nu veniți să ne vizitați!”

„Nici măcar numele țării nu apare scris mare sau vizibil. Înăuntrul, niște funcționari care dau vina pe alții care - chipurile - au decis o astfel de aranjare și prezentare. Sigur, nimeni nu e de vină”, spune un alt orădean care a vizitat standul.

De altfel, întrebați de bihoreni de ce arată standul României în halul ăsta, reprezentanții țării au ridicat din umeri. Unul dintre ei a întrebat în engleză, ca un presupus străin, dacă și țara este la fel de urâtă ca standul, iar ca replică a primit de la unul dintre angajați un răspuns sec: „Da. Vă rog să nu veniți niciodată să ne vizitați”. Demonstrație elocventă de ospitalitate românească...

Cititorii BIHOREANULUI au transmis mai multe fotografii cu standurile altor țări, care demonstrează că România s-a făcut de râs. Ungaria, de pildă, are standuri modulare, cu zeci de cărți expuse și, la fel ca Bulgaria, fără vreun perete care să blocheze vizitatorii. Georgia a profitat la rândul ei de spațiul expozițional, pentru a întinde rafturi în formă de semicerc, astfel încât vizitatorii să poată urmări titlurile expuse fără a se încurca unul pe altul. Tot fără pereți și acest stand...

Ministerul Culturii este cel care a organizat standul care reprezintă România la acest târg. BIHOREANUL a trimis, sâmbătă, prin e-mail, o solicitare către Minister, cerând lămuriri privind modul în care a fost amenajat spațiul expozițional, dar până la publicarea acestui articol, nu a sosit niciun răspuns.

Târgul de Carte de la Frankfurt este cel mai mare târg de carte după numărul de edituri reprezentate și al doilea cel mai mare târg de carte prin numărul de vizitatori, după Salonul Internațional al Cărții din Torino. Anul acesta a fost programat între 19 și 23 octombrie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!