Echipa de handbal masculin a Oradiei va evolua în continuare în Divizia A, a doua ligă valorică din România, după Liga Zimbrilor, în ciuda faptului că a primit o invitaţie din partea Federaţiei Române de Handbal să se înscrie în liga superioară. 

Buget mic

Anunţul a fost făcut, marţi, de preşedintele CSM Oradea, Şerban Sere (foto), care a afirmat că clubul nu poate să susţină echipa în Liga Zimbrilor. 

Pe de o parte, ar fi nevoie de un buget mult mai mare - secţia de handbal a avut un buget mic, de 158.000 euro, în sezonul tocmai încheiat, iar formaţiile de la coada clasamentului în liga superioară lucrează cu bugete de circa 700.000 euro - iar pe de alta ar fi nevoie de o "infuzie" de jucători, întrucât, la handbal, echipele din Liga Zimbrilor trebuie să aibă şi o echipă a doua, în Divizia A. 

"Şi dacă am accesa liga naţională la ora actuală, să zicem că am avea banii, ar trebui să aducem încă o echipă din 15-20 de jucători, pentru că regulamentul presupune ca echipa să aibă şi una satelit, la seniori", a spus Sere, adăugând că lipseşte în Oradea o "pepinieră" de jucători, adică centre juvenile care să-i formeze şi de unde să fie selectaţi, apoi, la seniori. 

Spre deosebire de alţi ani, de data aceasta CSM Oradea nu a obţinut promovarea pe teren, ci tocmai ca rezultat al faptului că o altă echipă care a promovat, CSM Reşiţa, a anunţat, la rându-i, că nu poate să facă faţă în Liga Zimbrilor, deci renunţă la locul câştigat. 

În trecut au mai existat sezoane în care echipa de handbal a Oradiei şi-a câştigat promovarea în prima ligă, însă, din lipsa bugetului necesar, a renunţat la loc.

Fără juniori 

Prezent la conferinţa de presă, antrenorul echipei de handbal a CSM Oradea, George Tăutu (foto), s-a declarat mulţumit de felul în care a jucat formaţia, amintind că au existat probleme pe parcursul sezonului, inclusiv cazuri de Covid-19, meciuri multe şi deplasări obositoare.

Până la urmă, CSM Oradea a încheiat pe locul 3 la turneul de promovare. 

Evitând să se refere la faptul că, din nou, echipa de handbal a CSM Oradea nu va evolua în prima ligă valorică, în schimb, Tăutu a vorbit despre necesitatea ca în Bihor să existe centre de copii şi juniori pentru "creşterea" unor viitori jucători de handbal. "Noi, în Bihor, nu avem o bază de juniori. Este foarte greu să nu ai un nucleu, să nu ai o continuitate a unui stil de pregătire. Eu practic am schimbat echipa în fiecare an", a mai spus acesta. 

Potrivit lui Tăutu, "CSM lucrează de câţiva ani" la crearea "unui cadru" pentru formarea jucătorilor de handbal în Oradea, dar încă trebuie găsite "soluţiile vitale". "Nu doar CSM-ul trebuie să influenţeze acest cadru, ci şi Inspectoratul Şcolar, Liceul cu Program Sportiv. (...) Din câte ştiu, există o singură catedră (n.r. – de handbal) la LPS. Un singur antrenor nu poate pregăti 4 grupe", a spus Tăutu. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!