Aveţi un reşou sau un calorifer electric? E timpul să-l scoateţi din debara, să-l verificaţi, iar dacă are probleme să îl daţi la reparat. Probabilitatea ca în următoarea perioadă să aveţi nevoie de el este cea mai mare de după anii '90.

"Ne aşteptăm la un sezon rece în care numărul avariilor îl va depăşi în mod cert pe cel din iarna trecută", spune Mihai Cabai, directorul Termoficare. Şi iarna trecută numai uşoară n-a fost...

Încălzirea, la rece...

04_Mihai_Cabai_bihoreanul_1.jpgTermoficare Oradea se pregăteşte de ce este mai rău. Lăsat de izbelişte mai bine de două decenii, sistemul de termoficare funcţionează la limita de avarie. Repornirea încăzirii, programată pentru cea de-a doua jumătate a lunii viitoare, va pune sistemul la grea încercare. "Dacă anul trecut, sezonul de încălzire a început pe 4 octombrie, anul acesta, chiar dacă temperatura medie va coborî sub 10 grade Celsius trei nopţi consecutiv, vom porni încălzirea doar după de 15 octombrie. Şi atunci ne aşteptăm la probleme", recunoaşte directorul Termoficare, Mihai Cabai (foto).

Firmele Construcţii Bihor şi Energomontaj vor finaliza săptămâna aceasta înlocuirea magistralelor I şi III derulate între străzile Spartacus şi Traian Lalescu, după care, din 6 octombrie, se vor înlocui conductele care leagă magistralele I şi II din Şoseaua Borşului. "Lucrările vor necesita sistarea serviciilor către consumatorii de pe malul stâng al Crişului Repede, din Ioşia până în Sânmartin, timp de o săptămână, dar apoi, în cazul oricărei avarii pe una din magistrale, vom putea alimenta oraşul prin cea rămasă în funcţiune", spune Cabai. După ce s-a fript cu avariile în lanţ de iarna trecută, Termoficare îşi ia toate măsurile de precauţie. Şi tot nu sunt destule.

Vor fi avarii!

Deşi au dat circulaţia peste cap în jumătate din oraş, constructorii abia dacă au finalizat 7 din cei 17,5 kilometri de magistrală prevăzuţi în contract, reprezentând doar 5,5% din totalul magistralelor oraşului. Iar înlocuirile vor face, la început, mai mult rău decât bine! Pe fondul scăderii consumului faţă de perioada comunistă, noile conducte au fost proiectate la dimensiuni mult mai mici, fapt pentru care este de aşteptat să apară avarii în serie pe cele vechi.

"Reducerea dimensiunii noilor magistrale impune creşterea presiunii şi debitului pentru a asigura agentul termic în parametri optimi, inclusiv la capăt de reţea", zice Cabai. Altfel spus, apa fierbinte va fi pompată în magistrale mai multă şi mai puternic pentru ca, odată ajunsă în conductele vechi, să nu băltească şi să nu se răcească. De la cele 4.500 tone pe oră pompate în reţea iarna trecută, cantitatea va fi crescută la 6.000 tone pe oră în actualul sezon rece, presiunea urmând să fie majorată spectaculos, de la 6,3 la 8,5 bari.

Din acest motiv, dacă iarna trecută, la şocuri mult mai mici, apăreau zilnic cel puţin două avarii pe magistrală şi cinci pe reţelele secundare, din actualul sezon rece e de aşteptat ca numărul lor să crească dramatic. "Vom fi mai multe avarii, dar nu avem ce face. Vom lucra cu 50 de oameni la fiecare intervenţie, mai mulţi decât oricând, numai să nu fie orădenii afectaţi prea mult", spune directorul.

Ultimele pregătiri

De altfel, angajaţii societăţii fac deja de câteva săptămâni pregătiri. "Vii la lucru dimineaţa şi nu ştii când pleci. În fiecare zi ai programate cam două-trei reparaţii, la care se adaugă cam 6 avarii pe zi pe fiecare mal al Crişului", povesteşte un muncitor. Indiferent de felul intervenţiei, lucrarea durează în medie patru ore, dar locuitorii zonei afectate rămân fără apă caldă o zi întreagă, pentru că intervenţia implică golirea şi reumplerea reţelelor, ceea ce ia timp.

"Sunt lucrări pe care le facem acum ca să nu fim obligaţi să oprim încălzirea peste iarnă. Fac un apel la orădeni ca, la rândul lor, să îşi finalizeze săptămâna aceasta lucrările din apartamente pentru că nu vom mai aproba goliri de instalaţii pentru înlocuirea de calorifere după reluarea încălzirii", spune Cabai. Desigur, acolo unde se va şi relua...

Un fleac, i-au jefuit...

Din cele 808 asociaţii de proprietari, 250 vor fi somate săptămâna viitoare să îşi achite restanţele pentru a putea primi căldură la iarnă, iar cinci au deja serviciile sistate şi riscă să se încălzească la reşou. Cu excepţia asociaţiei 114 Rogerius, cu datorii istorice de 160.000 lei, în majoritatea celorlalte situaţii cauza este furtul.

04_Mariana_Tiurbe_bihoreanul.jpg"Oamenii ar trebui să verifice pe site-ul Termoficare dacă administratorii au plătit facturile şi să le ceară chitanţele. Este anormal ca dintr-o asociaţie cu 200 de apartamente să nu întrebe nimeni, nimic", spune Mariana Tiurbe (foto), consilier în cadrul Compartimentului Îndrumare şi Control din cadrul Primăriei.

În ultimii zece ani, în Oradea s-au înregistrat peste 40 de cazuri de furturi soldate cu trimiterea în judecată a şefilor de asociaţii. Numai în ultimele două luni, de exemplu, locatarii au descoperit un minus de 150.000 lei în gestiunea Asociaţiei Peneş Curcanul 22 şi o lipsă de 87.000 lei la Asociaţia Sovata 13 B. "Fără supărare, dar dacă membrii asociaţiilor nu se implică, cea mai bună soluţie pentru limitarea pagubelor rămâne sistarea serviciilor imediat ce acestea adună facturi restante", spune Tiurbe. Iar Termoficare aşa va şi face, pentru că în caz contrar asociaţiile ar intra în imposibilitate de plată...

Cu plata în "rate"

Partea bună e că preţurile rămân aceleaşi de anul trecut. La 240 lei gigacaloria, orădenii se pot aştepta iarna aceasta la cheltuieli de circa 215 lei pentru o garsonieră, 340 lei pentru un apartament cu 2 camere şi undeva la 370 lei pentru unul cu 3 camere. Dar cine intră cu datorii în iarnă nu le mai poate plăti până la dezgheţ. "În general, oamenii cu venituri mici nu riscă să adune datorii, pentru că nu mai pot plăti din urmă, însă cei cu bani mai întind coarda", spune un administrator. Este suficient ca într-o asociaţie să existe cinci restanţieri cu câte două facturi neplătite pentru ca aceasta să intre în incapacitate de plată.

Pentru a evita astfel de situaţii, 86 din cele 808 asociaţii au optat din această iarnă pentru plata în sistem binom. Asta înseamnă că proprietarii îşi plătesc facturile cum pot, dar asociaţia varsă la Termoficare doar 60% din contravaloarea facturii generale în lunile de iarnă, urmând ca diferenţa de 40% să fie recuperată pe parcursul verii următoare. "Iarna trecută, la o asociaţie cu 249 de apartamente am plătit penalităţi de 2.000 lei din cauza restanţierilor, lucru care în acest sistem de plată n-o să se mai repete" spune Margareta Sălăjan, preşedintele Asociaţiei Rezidenţial Lăpuşului.

Măsura este gândită să ajute asociaţiile să evite intrarea în incapacitate de plată şi sistarea serviciilor din cauza restanţierilor. Pentru că la bloc e ca în armată: toţi pentru unul şi unul pentru toţi! Iar generalul Iarnă nu iartă pe nimeni...


ÎN LANŢ
343
de autorizaţii de desfacere a asfaltului a cerut Termoficare anul acesta pentru a remedia avarii


CET ÎN FOCURI
Ultima iarnă pe cărbune...

04_Stanel_Necula_bihoreanul.jpgDacă distribuitorul de energie termică, Termoficare Oradea, se pregăteşte de iarnă înlocuind şi peticind conducte, furnizorul Electrocentrale îşi adună banii pentru combustibil. CET-ul arde de trei săptămâni cărbune din rezerva de stat, pe care ulterior trebuie să-l pună la loc. "La fel ca anul trecut, vom cumpăra cărbune de la Matrai Ungaria şi de la Maestro Voivozi", spune Stănel Necula (foto), administratorul special al Electrocentrale. Conducerea firmei negociază cu furnizorii preţul cărbunelui şi scoate la licitaţie serviciile de transport al combustibilului pe linia ferată.

Acesta este ultimul sezon rece în care Oradea se mai poate încălzi pe cărbune, fapt pentru care cazanul de ardere a fost reparat doar cât să reziste o iarnă. Primăria a atribuit unei asocieri de firme conduse de Elsaco Engineering lucrările de construire a noii centrale pe gaz, investiţie în valoare de 242,5 milioane lei care va trebui finalizată până la sfârşitul anului viitor.