Când zăpada e mare, şi tentaţia-i pe măsură! Nu-i de mirare, aşadar, că bihorenii pasionaţi de munte şi amatori de adrenalină şi-au găsit o mulţime de modalităţi de a se distra pe timpul iernii.

Temerarii încep să pună schiurile în cui, căutând noi provocări, fie că este vorba de "plutitul" pe placa de snowboard, cursele cu snowmobilele ori urcările pe drumuri îngropate în zăpadă cu maşinile 4x4.

Rideri pe zăpadă

La două ore distanţă de oraş, staţiunea Arieşeni rămâne preferata celor mai mulţi orădeni în timpul sezonului rece. Aici au la dispoziţie două domenii de schi, amenajate cu telescaun şi nocturnă, iar amatorii de noutăţi pot încerca un altul: snowboarding-ul. E mai spectaculos, zic pasionaţii, iar numărul lor creşte în fiecare iarnă. "Poate e şi datorită acrobaţiilor pe care le văd în filmele americane, dar cu siguranţă e şi plăcerea plutitului pe pârtie şi prin pădure", zice Bogdan Belu, instructorul de snowboard de la asociaţia sportivă "Enjoy the ride", care activează în staţiunea de la graniţa dintre Bihor şi Alba.

Bogdan a fost schior, şi încă unul bun, dar a căutat ceva mai palpitant. "Pe schiuri nu poţi face aceleaşi acrobaţii", explică el, susţinând că pentru a practica snowboarding-ul nu trebuie să ai abilităţi deosebite, ci doar mobilitate şi echilibru. Curioşii pot lua lecţii cu ora, care costă 60 de lei, dar se pot înscrie şi într-o tabără special organizată pentru ei. La un preţ de 850 de lei pe persoană, începătorii învaţă snowboarding timp de cinci zile, primesc echipamentul, patru nopţi de cazare şi două mese pe zi, plus alte beneficii, precum câteva urcări cu teleschiul. Tabăra se organizează pe diferite intervale de timp până în luna martie, cei interesaţi putând afla detalii pe site-ul www.enjoytheride.ro.

Vitezomanii culmilor

21 snowmobil.jpgPentru cei care vor să exploreze frumuseţile Munţilor Apuseni, şi în acelaşi timp să aibă parte de senzaţii tari, asociaţia sportivă Emf Extrem (www.emfextrem.ro), care promovează cursele de snowmobile, a amenajat în zona Stâna de Vale trasee pentru rideri amatori şi profesionişti. Ei pot să închirieze snowmobile şi să facă ture organizate cu ghizi, parcurgând peste 25 de kilometri prin zone pitoreşti, altfel greu accesibile. "La Stână avem şi un relief bogat, cu munţi, păduri şi văi", spune Emil Potora, de la Emf Extrem. Totuşi, mulţi aleg să urce pe snowmobil doar de dragul adrenalinei. "Unele snowmobile ating chiar şi 150 de kilometri pe oră, aşa că tot timpul trebuie să gândeşti mişcările înainte să le faci", zice Emil.

Turele nu sunt totuşi foarte periculoase, căci participanţii sunt instruiţi şi însoţiţi în permanenţă. "E riscant să laşi oamenii singuri, chiar dacă traseele sunt amenajate cu maşina de bătătorit zăpada", spune instructorul. Plăcerea are însă preţul ei. Pentru o oră, închirierea unui snowmobil simplu ori dublu costă 50 de euro, în timp ce pentru o zi întreagă preţurile sar la 180 de euro. "Avem mai mult grupuri din străinătate, în special din Israel, care vor să profite de zăpadă, fiindcă la ei aşa ceva nu prea există", spune Emil. Cei care nu se încumetă la o tură, pot să vadă frumuseţile zonei dintr-o sanie mare trasă de un snowmobil mai puternic, preţurile variind între 50 şi 100 de lei, în funcţie de traseu. Unul dintre fanii acestui sport e fiul omului de afaceri Viorel Micula, Victor, care face parte din echipa de profesionişti a Emf Extrem, deţinătoarea locului I la cursa organizată anul trecut "pe teren propriu".

Off-road alb

21 masina.jpgZăpada e o provocare şi pentru pasionaţii de off-road. Dacă în sezonul cald îşi testează maşinile pe teren accidentat, iarna membrii asociaţiei Descoperă România 4x4 se organizează în grupuri mai mari şi găsesc o zonă de munte pe care s-o "atace". Anul acesta au ales Boga, unde au plecat la sfârşitul săptămânii trecute. "Ne căutăm cazare în zonă şi apoi ieşim în fiecare zi la zăpadă. Ne împotmolim mult mai repede, dar asta e plăcerea, să vedem cum putem ieşi din situaţii limită", zice Radu Fărcaş, unul dintre membrii asociaţiei. Şoferii îşi iau măsuri de siguranţă suplimentare, fiindcă munţii sunt complet acoperiţi de omăt, dar cu toate astea spun că oricine are o maşină bine pregătită li se poate alătura.

Anul trecut, incursiunea lor în creierii munţilor a avut şi un scop umanitar, ducând alimente şi haine pentru 30 de familii şi bătrâni din zonele greu accesibile din Şuncuiuş-Zece Hotare. Iarna aceasta, temerarii vor să repete gestul. "Încă suntem la începutul colectei, vom vedea cât putem strânge, dar vrem să mergem şi anul acesta la familii din cătune izolate", zice Radu. Pentru că el şi prietenii săi îşi satisfac pasiunea pentru a le face bucurii şi altora...