În prima zi de octombrie, iarna a venit deja în mai multe zone din ţară. La prânz ningea abundent în Poiana Braşov, Vrancea, Harghita şi Covasna, iar zăpada a creat deja probleme.

Un microbuz şcolar a rămas blocat în zăpadă, într-o localitate din Vrancea, iar mai multe maşini s-au tamponat, deoarece nu erau echipate cu anevelope de iarnă. Cinci drumuri naţionale au fost închise temporar pentru deszăpezire, inclusiv DN1, între Braşov şi Predeal. În prezent, trei drumuri naţionale sunt închise.

În Poiana Braşov, iarna din 1 octombrie e cât se poate de autentică. După ce temperaturile au scăzut sub zero grade Celsius, ploaia măruntă s-a transformat în zăpadă, iar stratul depăşeşte 10 centimetri. Mai multe echipaje intervin pentru deszăpezirea drumurilor. În Masivul Postăvarul, la 1.700 de metri altitudine, stratul de zăpadă măsoară peste 15 centimetri. Poliţiştii braşoveni au organizat filtre la ieşirea din oraş şi opresc toţi şoferii care nu au cauciucuri de iarnă.

În acelaşi timp, în sud-estul României plouă abundent de mai bine de 48 de ore. Capitala României este oraşul cel mai greu încercat de vremea rea. Două persoane au fost rănite din cauza copacilor rupţi de vânt, chiar în centrul Bucureştiului. Vijelia a pus la pâmânt peste 70 de arbori, iar copacii smulşi de vânt au distrus aproape 30 de maşini.

La malul mării, vântul năprasnic a format valuri uriaşe, iar toate porturile au fost închise. O navă de croazieră a fost redirecţionată spre Bulgaria.