Indiferent de anotimp, oamenii produc deşeuri. Şi tot indiferent de anotimp, RER Vest le va colecta după calendarele stabilite, fără întreruperi, atât în municipiul reşedinţă de judeţ, cât şi în Zona Metropolitană Oradea. Iarna este însă un sezon aparte, când clienţii operatorului de salubritate ar trebui să ţină cont de anumite reguli, pentru a înlesni procesul de ridicare a deşeurilor.

Doar în saci

În lunile de iarnă, temperaturile scăzute şi precipitaţiile pot perturba salubritatea. Pentru ca cetăţenii să nu rămână cu deşeurile în faţa porţii, RER Vest le dă câteva sfaturi utile. 

Cele mai vulnerabile deşeuri pe timpul iernii sunt ambalajele din hârtie şi carton. Atât orădenilor, cât şi cetăţenilor care locuiesc în comunele din Zona Metropolitană, RER Vest le recomandă să depoziteze aceste deşeuri golite şi pliate, dar nu legate şi pur şi simplu lăsate în faţa porţilor, cum obişnuiesc vara, ci neapărat împachetate în sacii de culoare albastră primiţi de la operatorul de salubritate sau în orice alt tip de saci transparenţi. 

Măsura este necesară pentru a evita umezirea acestor deşeuri, care ar face imposibilă reciclarea lor.

Măsură anti-îngheţ

Locuitorii din Oradea şi Borş, unde deşeurile biodegradabile (aruncate în pubela maro) sunt colectate separat, trebuie să ţină cont că acestea au un grad mare de umiditate. În zilele friguroase, când temperaturile sunt negative, există mari şanse ca bio-deşeurile să îngheţe în pubelă, iar golirea lor să fie anevoioasă. 

"Sfătuim localnicii să ţină această pubelă într-o zonă mai ferită, un garaj sau o terasă, şi să o scoată spre colectare cât de des posibil, pentru a evita blocarea resturilor biodegradabile în recipient sau deteriorarea recipientului în momentul golirii, dacă deşeurile au îngheţat", a precizat Laura Dărăban-Breb, purtătoarea de cuvânt a RER Vest.

În zilele cu ninsoare, toţi clienţii RER Vest mai trebuie să ţină cont că utilajele de deszăpezire vor împinge zăpada la limita de proprietate a caselor. De aceea, ar trebui să fie atenţi la modul în care poziţionează pubelele, astfel încât acestea să nu se răstoarne.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!