Înainte să fie vizitaţi la casele lor de către colindători, în Ajunul Crăciunului, orădenii sunt îmbiaţi cu concerte de cântece de sezon şi nu numai, programate în piaţa publică, în săli de evenimente şi prin pub-uri.

Între acestea se numără un spectacol al apreciatului Ştefan Hruşcă, programat pe scena Târgului de Crăciun, un concert al Orchestrei Radio din Ucraina, care va interpreta din repertoriul Balului Operei din Viena, precum şi un concert al trupelor locale, în frunte cu rockerii de la „Fraţii Jdieri”, organizat în scop caritabil.

Oraşul concertelor

Luna decembrie e plină cu evenimente în Oradea. Între acestea se numără şi multe concerte, majoritatea dedicate sărbătorilor de iarnă. Primăria, prin Visit Oradea, şi Radio ZU îi vor aduce în Piaţa Unirii, în perioada 15-21 decembrie, pe câţiva dintre cei mai căutaţi artişti români ai momentului, între care The Motans, Carla’s Dreams, Smiley, Delia, Antonia şi Spike. Concertele vor avea loc în cadrul proiectului „Oraşul Faptelor Bune”, programul urmând să fie anunţat în detaliu.

În plus, Târgul de Crăciun aduce şi alte momente speciale în piaţa centrală. În următoarele două weekenduri, pe 14 şi 15 decembrie, respectiv 21-22 decembrie, vizitatorii vor putea asista la momente cu datini şi obiceiuri de sărbătoare, mai ales din Bihor. De asemenea, vineri, 13 decembrie, de la ora 20, pe scena mare va urca Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, cu un program de sezon.

Colinde cu Hruşcă

În seara următoare, pe 14 decembrie, de la aceeaşi oră, orădenii se vor reîntâlni cu Ştefan Hruşcă, probabil cel mai cunoscut şi apreciat colindător român. Maramureşanul stabilit în Canada le va cânta „Deschide uşa, creştine”, „Linu-i lin”, „Florile dalbe” şi alte colinde tradiţionale.

Tot la Târgul de Crăciun este programat pe 22 decembrie, de la ora 20, un concert susţinut de Mircea Rusu Band. Participarea la toate aceste evenimente este gratuită.

Orădenii sunt chemaţi şi la un Regal Vienez, programat pe 19 decembrie, de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Evenimentul are în prim plan orchestra Ukranian Radio Symphony, recunoscută pe plan internaţional.

„Orchestra va interpreta cel mai important repertoriu al Balului Operei din Viena, care va cuprinde opere ale dinastiei Strauss, Franz Lehar, Emmerich Kalman, Joseph Lanner și ale altor compozitori celebri ai muzicii vieneze din secolele XVIII și XIX. Orchestra va fi compusă din 36 de instrumentiști, iar pe acordurile vieneze va dansa corpul de balet Aniko Ballet”, au transmis organizatorii. Preţul unui bilet este de 130 lei.

„Jdier pentru un zâmbet”

Filarmonica Oradea organizează, tot pe 19 decembrie şi tot de la ora 19, tradiţionalul concert de Crăciun, cu participarea soliştilor Tempfli Mária (soprană), Valentina Puşcaş (mezzosoprană), Ramona Haşaş Pataki (alt), Nicolae Bejan (tenor) şi Benczédi Hunor (bas), precum şi a Corului Filarmonicii. Dirijor va fi Romeo Rîmbu. În program sunt incluse lucrări de Johann Christoph Pez, Johann Sebastian Bach, Tomaso Albinoni şi Camille Saint-Saëns. Din opera acestuia din urmă va fi interpretat „Oratoriul de Crăciun”.

Pe 20 decembrie, orădenii sunt invitaţi la un concert cu interpreţi şi trupe locale, organizat cu deviza „Jdier pentru un zâmbet”. Evenimentul este organizat pentru al patrulea an la rând în scop caritabil de către rockerii din trupa „Fraţii Jdieri”. Începând cu ora 19, la Bavaria Pub (str. Mihail Kogălniceanu nr. 3) vor cânta „Naty loves Monday” (trupa interpretei Natalia Sălăgean), formaţia „Mustang”, Happy, adică Marcel Chişbora, alături de Ovidiu Bolocan şi, bineînţeles, Fraţii Jdieri.

Intrarea este liberă, însă publicul e rugat să doneze bani sau chiar şi haine (cu condiţia să fie noi, împachetate şi etichetate), căci fondurile şi obiectele adunate vor ajunge, sub formă de cadouri, la câteva case de copii din judeţ. Tot din banii strânşi, „Fraţii Jdieri” îşi propun să ajute câteva familii nevoiaşe să-şi plătească facturile restante.

Deci, de Crăciun, ascultă muzică, dar şi fii mai bun!