Oradea a câştigat titlul de capitală a României. Capitală verde. Poate multora nu le spune nimic titlul sau poate nu văd nici un "Geschäft" din asta. Şi totuşi, este. Să câştigi detaşat, la toate cele trei categorii majore ale competiţiei, nu e de ici-de colea, mai ales când printre contracandidaţi se află Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Sinaia sau Bucureşti (sectorul II).

Cred că Oradea a câştigat meritat: oferă 25 mp de spaţiu verde/locuitor din cei minim 26 recomandaţi de normele europene; este unul dintre puţinele oraşe din România pe cale să definitiveze problema colectării şi depozitării deşeurilor, având deja amenajată o groapă de gunoi ecologică, din cea veche urmând a capta gazul metan rezultat în urma descompunerilor; a introdus tramvaiul electric încă din 1906 ş.a.m.d.

Evident, în câştigarea marelui trofeu au cântărit greu şi proiectele, multe, pe care le propune municipalitatea, dintre care cel mai drag îmi este cel de amenajare a Dealului Ciuperca. Aş participa oricând la câteva acţiuni acolo, deoarece am o "legătură de sânge" cu locul: tatăl meu a participat în copilărie la prima amenajare a promenadei de pe deal.

Îmi place şi intenţia Primăriei de a introduce obligativitatea plantării în locul fiecărui copac tăiat a altora cinci (în prezent trebuie plantaţi doi în locul unuia tăiat). La capitolul ăsta putem şi noi, orădenii, să punem mai mult suflet, şi chiar şi mâna. Puţină muncă patriotică nu a omorât pe nimeni... pentru că, nu-i aşa, "noblesse oblige".

Aşadar, urmează să demonstrăm că nu e doar efortul autorităţilor, ci şi al fiecăruia dintre noi, iar în 2015, când Oradea va reprezenta România pentru titlul de "Capitala Verde Europeană", să putem spune mândri: "Ich bin ein Grossvardeiner!".

* Parafrază după preşedintele american John Fizgerald Kennedy cuvântând în Berlin: "Ich bin ein Berliner!"

Andrei Popa, blogger
www.aNDRIIpOPA.ro