Fierbere mare în Şcoala Nicolae Bălcescu, unul dintre cele mai reputate gimnazii din Oradea. Înainte ca directorul Radu Pîrja să ajungă la interviul care ar putea să-i asigure un mandat de 4 ani, o învăţătoare l-a reclamat mai multor instituţii că hărţuieşte angajaţii care îl contestă.

În apărarea sa, Pîrja susţine că doar instaurează reguli, care lipseau până să ajungă el director. "Problema doamnei învăţătoare este că nu mai poate face ce vrea", pretinde el.

Director contestat

Profesor de matematică, Radu Pîrja a preluat conducerea şcolii în toamna anului 2020, după pensionarea directorului Gheorghe Troie, fiind numit de inspectorul şcolar general de atunci, Virgil Blage, cu care este şi coleg în PNL Bihor. Acum, e unul dintre cei doi candidaţi la concursul pentru ocuparea postului de director.

Învăţătoarea Vasilica Ienei, cadru didactic cu aproape două decenii de experienţă şi totodată părinte al unui copil care a învăţat aici, spune că Pîrja a instaurat un regim de teroare. "Conduce prin intimidare şi ameninţarea celor care au curajul să i se opună. Aduce grave prejudicii de imagine şcolii", zice învăţătoarea, cunoscută şi ca solistă de muzică uşoară, adesea invitată la nunţi, dar şi ca nora celebrului antrenor Emeric Ienei.

Acces interzis

Prima nemulţumire a femeii e că directorul i-a interzis să folosească imprimanta şcolii pe motiv că face risipă de toner. Obişnuia să le printeze zilnic celor 34 de elevi din clasa ei fişe de lucru individuale, folosind aparatul cumpărat de Primărie. "Am adus două donaţii de la firme, una de 3.000 lei, alta de 4.000, şi am convenit cu preşedinta asociaţiei de părinţi că banii vor fi folosiţi pentru toner. Totuşi, directorul nu permite să fie înlocuit tonerul", zice învăţătoarea.

Ienei este nemulţumită şi că directorul nu îi permite accesul în şcoală după ora 16. "Mai mulţi colegi aveam chei. După-masa sau în weekend mergeam să pregătesc materiale didactice, dar directorul a schimbat închizătoarele. Am deranjat pentru că am lucrat", acuză Ienei.

Învăţătoarea spune că nici copiii nu mai au voie să rămână în şcoală, după ore. "Am câţiva elevi care nu stau în Oradea şi au fraţi mai mari în şcoală. Părinţii m-au rugat să-i las în clasă o oră, două, să nu trebuiască să vină de două ori după ei. Directorul mi-a zis că e în regulă, ca după câteva săptămâni să-mi spună că voi da notă explicativă dacă mai rămân copiii în clasă".

Ipostaze indecente

Pe lângă aceste mizilicuri, Ienei îl acuză pe director şi că în ianuarie a transferat ilegal doi elevi în şcoală. Concret, doi copii au ajuns într-o clasă pregătitoare unde erau deja 25 de elevi, numărul maxim permis de lege.

Copiii puteau fi mutaţi în alte clase pregătitoare, unde pragul nu era atins, dar în mod bizar au ajuns fix în clasa completă. Ienei are o explicaţie: "Învățătoarea este favorita directorului, pentru că au şi o relaţie extraconjugală. Toată şcoala ştie. Eu i-am surprins şi în ipostaze indecente, aranjându-şi hainele, în izolatorul şcolii".

Ienei a notat toate acuzaţiile într-un memoriu trimis în iunie Inspectoratului Şcolar, Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei. IŞJ a făcut un control în şcoală, în urma căruia a stabilit că restricţionarea accesului după orele de program este o măsură legală, că directorul n-a interzis accesul la copiator, ci doar a cerut chibzuinţă, dar şi că alţi profesori nu s-au plâns de "teroare". Cât despre presupusa relaţie extraconjugală a directorului, inspectorii au zis că este o chestiune privată, care nu poate fi anchetată dacă elevii nu sunt prejudiciaţi.

Blândul IŞJ

Singura hibă găsită de IŞJ a fost la cele două transferuri, confirmate ca ilegale, tocmai pentru că numărul maxim de elevi era deja atins. Totuşi, nu l-a sancţionat pe director! "A scăpat uşor, aşa că şi-a permis să ne atenţioneze să nu mai deranjăm instituţiile cu fleacuri", susţine Ienei.

La finalul lunii trecute, însă, dăscăliţa a trimis un nou memoriu, aceloraşi instituţii, reclamând că directorul continuă să aibă un comportament deplasat. De data aceasta, plângerea este semnată şi de o altă învăţătoare, de bibliotecară şi de administratoarea Daniela Sîrb, care la rându-i se declară terorizată de Pîrja. "Nu-mi trasează sarcini, dar îmi spune mereu că dacă nu sunt în stare să-mi fac meseria să-mi dau demisia. În asemenea condiţii nu se poate lucra", spune Sîrb.

șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan Inspectorul general Horea Abrudan (foto) spune că va face noi verificări, dar nu prea curând. "Toţi inspectorii sunt în comisiile de interviuri pentru concursurile de directori. Când se va putea, voi trimite o echipă de control". De ce Pîrja n-a fost sancţionat în vară, şeful IŞJ nu mai ştie: atunci, nu era inspector general...

Disciplină, nu teroare

De cealaltă parte, directorul Pîrja se apără. Nu e abuziv, ci doar instaurează ordinea şi disciplina într-o şcoală în care acestea au lipsit. "Când am preluat funcţia, era haos. Unii dascăli făceau ce voiau, când voiau, inclusiv doamna Ienei", zice el.

Directorul afirmă că aceasta folosea imprimanta exagerat, printând într-un semestru 9.000 de file, când toţi ceilalţi dascăli au imprimat 15.000 împreună. "S-a şi stricat aparatul, acum nu funcţionează", pretinde Pîrja. Măsura interzicerii accesului în şcoală după ora 16 spune că a luat-o împreună cu consiliul profesoral, după ce firma de pază l-a anunţat într-o seară, la ora 23, că cineva a intrat în unitate: "Era doamna Ienei, care trăgea la imprimantă".

Directorul e convins că învăţătoarea este supărată pentru că i-a stopat micile afaceri obscure. "Copiii care rămâneau cu ea în clasă nu erau navetişti, ci la un after-school mascat. Aşa ceva nu pot permite!", spune el, ceea ce Ienei neagă vehement.

"Eu nu-s pornit pe terorism, ci pe disciplină. Doamna Ienei nu poate accepta că nu mai face ce vrea în şcoală. Frustrări similare au şi alţi colegi, de aceea s-au coalizat", susţine directorul. De altfel, precizează el, în ce o priveşte pe administratoare, un audit i-a imputat proasta gestionare a manualelor, comandate excedentar şi depozitate în dezordine.

De dragul banilor...

Singurul lucru pe care directorul îl recunoaşte sunt transferurile ilegale, dar se apără cu "interesul şcolii". "Ne place sau nu, un elev aduce şcolii 1.100 euro pentru salarii şi 120 euro pentru utilităţi (n.r. – pe an)", pretinde, senin, Pîrja. De ce n-a mutat copiii în clase unde erau locuri? "Părinţii au vrut expres clasa asta, altfel îi pierdeam".

Un elev venise de la o şcoală din Bucureşti, după ce părinţii s-au mutat la Oradea, iar altul de la Colegiul Iosif Vulcan. "Acesta are un frate prin alianţă în acea clasă. Legea permite transferuri pentru fraţii gemeni, dar nu pomeneşte de fraţii prin alianţă, probabil nimeni nu s-a gândit la asta. Eu am considerat că nu-i putem discrimina", spune directorul. Altfel spus, a decis cu de la sine putere să încalce legea...

Cât despre presupusa relaţie extraconjugală, Pîrja neagă vehement. "Colega este secretara Consiliului de Administraţie, o funcţie voluntară, neremunerată. Mă ajută în tot haosul din şcoală, a făcut ordine în documente şi munceşte aproape cât un director. Cu ce greşim dacă stăm la o cafea împreună?".

Ce nu spune Pîrja e că haosul pe care pretinde că-l repară i se poate imputa, cel puţin în parte, şi lui. În mandatul fostului director, era şi el membru al CA şi era dator să ceară rigoare. N-a făcut-o, iar acum culege ponoasele...


SEXY ÎNVĂŢĂTOAREA
"Pentru că pot"

Directorul Radu Pîrja o acuză pe învăţătoarea Vasilica Ienei că are "răbufniri gratuite" împotriva sa şi a învăţătoarei cu pricina, deşi n-ar fi nici ea o sfântă.

"Vorbeşte de moralitate în condiţiile în care face serbările de sfârşit de an la ştrandul municipal, în costum de baie, şi pozează pe Facebook în condiţii nu tocmai decente", spune directorul.

Vasilica Ienei, învățătoare

Pîrja se referă la câteva fotografii pe care Ienei le-a postat în 2014, când nu s-a sfiit să îşi arate trupul tonifiat (foto). Femeia nu are însă nimic să-şi reproşeze. "Toată presa a vuit atunci, inclusiv BIHOREANUL, dar n-am greşit cu nimic. Am făcut nişte poze decente, pentru că pot".