Un ieşean în vârstă de 36 de ani, pe numele său Vulpe Dorin Ionuţ Remus, a fost arestat miercuri pentru 29 de zile, pentru trafic de droguri de risc în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat în vederea comiterii de infracţiuni grave, fiind acuzat de procurori că a cumpărat 3,3 kilograme de cannabis, în valoare totală de peste 13.300 de euro, în vederea comercializării.

Potrivit unor surse judiciare, ieşeanul face parte dintr-o grupare organizată din Târgu Mureş, urmărită de multă vreme de anchetatori, şi a fost prins în Bihor în urmă cu câteva zile.

"Procurorii susţin, în materialul de urmărire penală, că pe data de 29 decembrie 2010, acesta ar fi cumpărat 1,8 kilograme de cannabis, iar pe 14 februarie 2011 ar fi cumpărat o altă cantitate, de 1,5 kilograme de cannabis, în ambele cazuri plătind câte 4.000 de euro pe kilogram", a declarat joi pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci.

Tranzacţiile au fost desfăşurate în judeţul Mureş, prima pe raza localităţii Sângeorgiu de Mureş, iar a doua la Târgu Mureş, în ambele cazuri drogurile fiind cumpărate de la un mureşan, Teban Marius, şi el inculpat în dosar, care în cadrul grupării avea sarcina de a vinde mai departe cannabisul, cultivat chiar în Târgu Mureş.

În urma unei percheziţii, pe 31 mai, anchetatorii au găsit la domiciliul lui Vulpe 131,5 grame de cannabis. În faţa judecătorului, Vulpe a negat atât cantitatea de droguri cumpărată de la Teban - susţinând că ar fi cumpărat doar 1,3 kilograme de cannabis - dar şi că ar fi făcut trafic de droguri, spunând că a consumat de unul singur, alături de alte cunoştinţe.

Ieşeanul a recunoscut că a luat legătura cu Teban prin intermediul unei persoane din Olanda. "Din declaraţia dată de inculpat în împrejurarea dezbaterii propunerii de arestare, rezultă că în data de 29 decembrie 2010, inculpatul a cumpărat cantitatea de 0,5 kg cannabis, la un preţ de 2.600 euro, iar în data de 14 februarie 2011, a cumpărat cantitatea de 0,8 kg cannabis, la un preţ de 3200 euro, cantităţi pe care mai apoi le-a consumat singur ori împreună cu alte persoane din anturajul său", a mai precizat Monenci.

Pe de altă parte, în minuta şedinţei în urma căreia Vulpe a fost arestat pentru 29 de zile, judecătorul de caz a argumentat că, deşi pe timpul anchetei Vulpe a avut o atitudine care poate fi apreciată drept sinceră, faptele sale reprezintă un "pericol public major", justificând pe deplin măsura arestării preventive.

"Acesta recunoaşte că a căutat furnizori de droguri în străinătate, a ţinut legătura cu persoane din străinătate care l-au pus în legătură cu furnizorul din România, a cumpărat, transportat, deţinut şi oferit persoanelor din anturajul său droguri de risc. Dat fiind faptul că este vorba de infracţiuni extrem de grave, dovadă limitele de pedeapsă prevăzută de lege, neluarea măsurii preventive ar putea da naştere temerii potrivit căreia organele judiciare nu dau dovadă de o reacţie promptă, ceea ce ar putea conduce la o senzaţie de insecuritate socială", au apreciat judecătorii.

Tot în minută se mai argumentează că infracţiunile de genul celor reţinute în sarcina lui Vulpe "au un impact puternic în rândul opiniei publice, motiv pentru care se impune o reacţie promptă a autorităţilor care să conducă la arestarea preventivă a persoanelor bănuite de comiterea unor astfel de infracţiuni, pentru înlăturarea temerii colective, dovedind că împotriva unor fapte periculoase, instituţiile statului acţionează în mod eficient, iar legea este aplicată cu hotărâre".