Deşi nu fac decât bine comunităţii, căci permit colectarea selectivă pe mai multe fracţii de deşeuri reciclabile, igluurile amplasate în Oradea sunt ţinte preferate ale vandalilor. În ultimele săptămâni, trei asemenea recipiente au fost incendiate, bineînţeles cu tot cu deşeurile din ele.

Cel mai probabil, focul a pornit de la ţigări aruncate aiurea de trecători, întrucât în fiecare situaţie incendiul a izbucnit la igluurile destinate colectării hârtiilor şi cartoanelor.

Paguba nu este de ici, de colo, căci un recipient de acest fel costă 550 euro, în cazul Oradiei ele fiind primite gratuit de Primărie de la asociaţia Eco-Rom Ambalaje.

O altă formă de vandalism asupra igluurilor este lipirea de afişe. Chiar zilele trecute, comediantul Axinte şi producătorul de bere Skol au fost amendaţi de Poliţia Locală Oradea cu 1.000 lei pentru că au lipit afişe pentru un spectacol pe mai multe recipiente. Totodată, organizatorii show-ului au trebuit să plătească curăţarea igluurilor, o muncă deloc uşoară.