Câteva zeci de ii, între care şi șapte vechi de un secol, vor putea fi admirate în cadrul unei noi expoziţii în incinta Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. O parte dintre ele au fost confecţionate în ultimele luni în cadrul unei şezători organizate în instituţia muzeală.  

Potrivit unui comunicat transmis de MȚC, vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, în 21 iunie, de la ora 17, la sediul MŢC de pe strada Armatei Române nr. 1/A.

Expoziţia intitulată "Şezătoare la muzeu" adună aproape 40 de ii, dintre care şapte piese vechi, acestea din urmă datând din perioada 1880-1930.

Acestea provin din zona etnografică a Crişului Repede şi au croiuri diferite, una fiind „cu croi carpatic (cu mâneci prinse din gât, cu ornamentele tradiţionale), unica de acest fel din cadrul colecţiei noastre de cămăşi de pe Crişul Repede”, după cum precizează gazdele. 

„Celelalte cămăşi sunt cu croi de tip tunică (cu mânecile prinse din umeri), din pânză ţesută în gospodăria tradiţională (din fire de cânepă şi bumbac), care datorită faptului că a fost adoptat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a devenit un croi reprezentativ pentru această zonă", se mai arată în comunicat.

În societatea tradiţională, cămaşa era considerată o "casă a trupului", "învelişul cel mai intim al corpului uman", astfel că a fost înzestrată cu elemente decorative ce aveau și un rol de protecţie a corpului, mai spun specialiștii de la MȚC.

Pe fiecare dintre cele şapte cămăşi se regăsesc motive ornamentale simbolice florale sau cosmice, cărora li se alătură motive geometrice şi cele care reproduc unelte ale gospodăriei ţărăneşti.

Pe lângă acestea, alte 30 de ii vor putea fi admirate, acestea fiind realizate în ultimele luni de către participanţii unei şezători organizate la muzeu începând din noiembrie 2023 și încheiate în această primăvară. 

„Fiecare şi-a ales un model dintre iile vechi ale muzeului, iar apoi a început să croiască. Fiecare a putut să improvizeze, să adauge alte elemente decorative”, a detaliat muzeografa Simona Bala, care s-a ocupat de întregul proiect.

Expoziţia "Şezătoare la muzeu" va putea fi admirată până în 21 iulie la MŢC.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!