Celebrul brand de mobilă şi design interior IKEA, lansat în Suedia în 1958, ajunge în premieră în vestul României, la circa 170 de kilometri de Oradea.

Primul magazin IKEA din afara Bucureştiului va fi deschis lângă Timişoara, iar piatra de temelie a construcției a fost pusă simbolic, joi, de managerul magazinului, alături de edilul Timişoarei, Dominic Fritz, şi de cel al comunei Dumbrăviţa, Horia Bugarin, pe teritoriul căreia se va afla construcţia.

Începerea lucrărilor a fost marcată printr-o conferinţă de presă organizată pe şantierul viitorului magazin IKEA şi transmisă, totodată, live pe Zoom, unde a fost urmărită şi de ambasadoarea Suediei în România, Therese Hyden, care i-a felicitat pe cei implicaţi în noua investiţie. 

La conferinţă a participat tot online Ekaterina Egorova, CEO IKEA Europa de Sud-Est, iar prezenţi fizic au fost Nicoletta Muscinelli, market manager IKEA Timişoara, Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Dominic Fritz, primarul Timişoarei, şi Horia Bugarin, primarul comunei Dumbrăviţa, un UAT prosper, aflat în zona peri-urbană a municipiului, toţi edilii salutând investiţia şi considerându-o un motor de dezvoltare locală. 

Sub sloganul "E timpul să creştem împreună!", reprezentanţii IKEA au spus că au "plantat seminţele" noului magazin, pe un teren întins pe 85.000 mp, construcţia urmând să aibă 26.000 mp. 

Magazinul va oferi 780 de locuri de parcare, o gamă variată de produse de mobilier pentru casă, un restaurant cu specialități suedeze, o zonă de cafenea și un loc de joacă pentru copii. Conform Nicolettei Muscinelli, magazinul va avea şi 45 de zone amenajate ca interioare de locuinţe, pentru inspiraţie.

Magazinul ar putea fi inaugurat în 12 luni, deci la finalul anului 2022, a mai spus managerul. IKEA Timişoara va angaja 250 de persoane şi, potrivit investitorilor, va pune accent pe sustenabilitate şi diversitate.

Investiţia, au transmis reprezentanţii companiei, se ridică la aproximativ 60 de milioane euro. 

În România, brandul mai are două magazine, ambele în Bucureşti (Băneasa şi Pallady).

În conferinţă, atât edilii, cât şi alţi participanţi au vorbit despre faptul că locuitorii din zona Timişoarei băteau drumul până la Budapesta sau Belgrad pentru a-şi cumpăra produsele IKEA.