Considerat unul dintre cei mai eficienți și prestigioși reprezentanți ai partidului, președintele PNL Bihor și al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, admite public, pentru prima oară în ultimii ani, că nu exclude să revină într-o poziție de decizie la nivel național.

Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă. Întrebat de Anca Grădinaru, realizatoarea emisiunii One2One, dacă va rămâne la Oradea să candideze sau dacă va onora anumite oferte făcute de-a lungul timpului pentru o funcție la nivel înalt, Bolojan a răspuns:

„E greu să spun acum ce voi face anul viitor, pentru că pentru a-și face planuri de viitor trebuie să ai un mandat onorabil, și principala mea preocupare este să închid proiectele și să dau drumul la proiectele unde am câștigat finanțări. Dacă toate aceste lucruri vor merge în condiții normale, dacă pot să circul cu fruntea sus în județul Bihor, fără să mă înjure toată lumea motivat, înseamnă că pot să fac anumite calcule”.

„Pe de altă parte, am o uzură destul de mare, după ce 20 de ani am fost în linia întâi. Vă rog să mă credeți că dacă vrei să faci ceva și în administrația publică, eforturile sunt la fel de mari ca în sectorul privat”, a mai spus actualul președinte al CJ Bihor.

Între altele, liberalul nu a ezitat să-și critice partidul și să avertizeze că „dacă 80% dintre români sunt nemulțumiți, ar trebui să nu mai fim liniștiți, deloc”, arătând ce greșeli a făcut guvernarea și ce ar trebui făcut pentru ca în anii următori România să nu folosească toate împrumuturile doar pentru a plăti pensiile.

De asemenea, Ilie Bolojan a fost provocat să se pronunțe asupra temelor fierbinți la ordinea zilei, cum ar fi rocada la șefia Guvernului între PNL - PSD, greva profesorilor, criza pensiilor, creșterea vârstei de pensionare, supradimensionarea personalului din instituțiile publice și risipa de bani din administrațiile locale, onorarea angajamentelor asumate de coaliția guvernamentală, dar și despre criza de leadership din propriul său partid, fuga de reforme și intenția sa personală de a candida la o demnitate la nivel național.

Interviul poate fi urmărit aici:

Câteva răspunsuri, pe scurt, și mai jos:

Despre guvernarea PNL-PSD-UDMR: „Putea să facă mult mai mult”

„Guvernul format dintr-o mare coaliție putea să facă mult mai mult decât a făcut până acum. S-a administrat țara, a fost o stabilitate, ceea ce a fost un mare câștig în condițiile perturbatoare din zona noastră, a fost o dezvoltare economică, dar acumulările negative pe care le avem de foarte mulți ani în societatea românească puteau fi „atacate”, puteau fi dezamorsate de această coaliție care are două treimi, deci din acest punct de vedere se putea face mult mai mult”, a spus liderul PNL Bihor la Europa Liberă. 

Din nou, Bolojan a subliniat că guvernanții nu ar trebui să facă „ce dă bine”, ci reformele necesare.

Despre greva din învățământ: „acumulări negative de ani de zile”

Fost profesor de matematică, Bolojan s-a exprimat și pe tema grevei din învățământ: „Este rezultatul unui cumul de factori care nu țin de guvernarea de astăzi, țin de acumulări negative de ani de zile, atât în sistemul de educație, cât și în societate. Avem o scădere a calității învățământului românesc de ani de zile, avem un grad de abandon școlar destul de mare și evident avem acum o stare de neîncredere în societate. (...) În condițiile în care un profesor vede că o altă categorie socială iese la pensie la 50 de ani cu niște pensii mai mari decât salariul, vă dați seama că, făcând o analiză comparativă, pe bună dreptate solicită o creștere de venituri. Apoi avem și partea de inflație în acești ani, inflația a ronțăit din veniturile românilor, și dacă aceste acumulări nu sunt atacate la timp, nu sunt atacate ofensiv, adică să fie rezolvate până nu crapă, când ajung să crape, cum se întâmplă acum, lucrurile se complică mult mai mult, nu mai pot fi ținute sub un anumit control social, și poți să ajungi la tot felul de situații de genul acesta, în care pot fi periclitate examenele și în care nu se mai găsește o cale rațională de comunicare”.

Despre criza pensiilor: „Acel tăvălug de amânări se transformă în avalanșă”

„Indiferent ce guvern rămâne sau ce guvern vine, nu putem fugi de o realitate care vine peste noi. Cea mai proastă soluție este să amâni lucrurile, iar acel tăvălug de amânări se transformă într-o avalanșă care creează și mai mari probleme. Noi nu putem să evităm trei chestiuni”. Bolojan a indicat aici durata medie de muncă în România (31 de ani, în vreme ce în UE e 36 de ani), pensionarea generației născute în anii 69-70 care ar putea angaja deficite imposibil de acoperit la fondul de pensii și angajamentele luate prin PNRR, a căror nerespectare ar putea genera efecte destul de dure: „Dacă nu se atacă reformele la timp, cu toate costurile, cu toate supărările, cu toate grevele care ar putea să apară, costul ar putea fi mult mai mare peste un an sau doi”.

Despre alegerile de anul viitor: „Ar trebui să nu mai fim liniștiți. Deloc!”

„Problema nu este dacă în sondaje PNL este la 20% sau la 16% sau la 21%. Oamenii politici care trăiesc lângă oamenii normali aud o voce a nemulțumirii, care ar trebui să ne pună serios pe gânduri dacă 80% dintre români cred că România se duce într-o direcție proastă. Sigur, o să se spună că niciodată n-a fost o percepție că țara se mișcă într-o direcție bună, e adevărat, dar nu-i totuna că este 50%, 60%, 70% sau 80%. Dacă 80% dintre români cred că țara se mișcă într-o direcție proastă ar trebui să nu mai fim liniștiți. Deloc!”.

Despre rotația la guvernare: Baza să nu fie „cine ce minister ocupă”

La Europa Liberă, președintele PNL Bihor a criticat rezultatele coaliției de guvernare PSD - PNL - UDMR. 

„Problema nu este că PNL s-a aliat cu PSD sau invers, problema este rezultatul acestei coaliții. Electoratul PNL este nemulțumit că ne-am schimbat președinții în timpul guvernării, ne-am ocupat de dl. Orban, de dl. Cîțu, pe de altă parte ne-am coalizat cu PSD după ce i-am demonizat în campanie, și e greu să fii credibil în condițiile în care acum un an desființezi pe cineva și după un an stai cu el de braț. Dar nici nu asta ar fi problema, ci că electoratul nostru se aștepta să facem niște reforme. Foarte multor alegători liberali nu le convine că văd că există oameni care nu își fac treaba, că văd personal supradimensionat în instituții, că văd sisteme care nu funcționează, și deci din punctul meu de vedere nu rocada în sine este o problemă, ci ce își propune să facă această coaliție în continuare”.

„Dacă aceste probleme și multe altele le va stabili explicit noua coaliție (n.r. – ca priorități) și asta îi va fi baza, nu cine ce minister ocupă, atunci a doua etapă a coaliției va da rezultate. Dar dacă nu faci performanță, toate calculele vor fi spulberate în următoarea perioadă electorală”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!